Çanakkale
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

İklim değişikliği 'şarlatanlarına' dikkat!

İklim değişikliği 'şarlatanlarına' dikkat!
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanvekili İsmail Küçük, İstanbul da ün etkili olan sağanak ve dolu yağışının küresel iklim değişikliğine bağlı olmadığını ifade ederek, İstanbul da yaşanan aşırı yağışın ve dolunun sonucunda meydan gelen sel felaketi nedeni aşırı ve çarpık yapılaşmadır görüş
TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanvekili İsmail Küçük, İstanbul'da ün etkili olan sağanak ve dolu yağışının küresel iklim değişikliğine bağlı olmadığını ifade ederek, "İstanbul'da yaşanan aşırı yağışın ve dolunun sonucunda meydan gelen sel felaketi nedeni aşırı ve çarpık yapılaşmadır" görüş

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt) – İstanbul'un Avrupa ve Anadolu yakalarında bazı ilçelerde ve İstanbul Boğazı çevrelerinde aralıklı gök gürültülü sağanak yağış görülüyor. Aralarında Avcılar, Kadıköy, Ümraniye, Ataşehir, Bahçelievler ve Fatih'in de aralarında bulunduğu bazı ilçelerde kısa süreli dolu etkili oldu.

TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanvekili İsmail Küçük, İstanbul'da yaşanan sel felaketine neden olan hava olaylarının ilk kez yaşanmadığını ancak medyanın özellikle İstanbul'da yaşanan sel ve benzeri doğal afetleri fazlasıyla önemsediğini söyledi.

"BU FELAKET GELİR SİZİ BULUR"

"Öncelikli bu türden bir felakete neden olan hava olaylarının tarihin her döneminde yaşandığını ifade etmeliyim" diyen Küçük, İstanbul'da ün etkili olan sağanak ve dolu yağışının küresel iklim değişikliğine bağlı olmadığını söyleyerek, "İstanbul'da yaşanan aşırı yağışın ve dolunun sonucunda meydan gelen sel felaketi nedeni küresel iklim değişikliği değildir. Aşırı ve çarpık yapılaşmadır. Siz yağmurun suyuna akacağı bir yer bırakmazsanız. Buraları yapılaşmaya açarsanız. Bu felaket gelir sizi bulur" diye konuştu.

Türkiye yalnız İstanbul'da değil bütün kentlerde benzer doğal afetlerin yaşandığını belirten Küçük, "Felaketzedeleri o mevkide iskân ettiğini bildiği halde onlar için önlem almayanlar yani yerel idareler sorumlu tutulmalıdır" dedi.

GEMİŞTEKİ HATALAR BUGÜNÜ BUGUNKÜ HATALAR GELECEĞİ ETKİLER

Meteoroloji Mühendisleri Odası'nın 26 Eylül'de yapılan 31. Olağan Genel Kurul Sonuç Bildirgesi'nde doğal afetlere ve felaketlere özel bir yer ayrıldığını kaydeden Küçük şöyle konuştu:

"Günümüzde meteorolojik olaylara bağlı olarak yaşanan felaketlerin nedenini, iklim değişimine bağlamak günümüze kadar yapılan yanlışların üzerini örtmek ve yeni yanlışlara zemin hazırlamaktır. Bugün yaşadığımız olaylardan çok iyi biliyoruz ki; mühendislik hizmetlerinde ve uygulamalarında doğanın ve insanın yok sayılması ile olağan meteorolojik olaylar kolaylıkla felakete dönüşebilmektedir. Kısaca tekrar belirtmek gerekir ise, günümüzde olağan meteorolojik olayların felakete dönüşmesinin nedeni geçmişte, mühendisliğin toplum yararına kullanılmamasından kaynaklanmaktır. Aynı şekilde günümüzde mühendisliğin toplum yararına kullanılmamasının tartışılmaz sonucu ise gelecekte yaşanacak felaketler olacaktır."

Türkiye'de ve dünya iklim değişikliği meselesinden para kazanmaya çalışan kişi ve kurumlarının türediğini de söyleyen Küçük, "Olağan meteorolojik olayların afete dönüşmesi sonucunda, meteoroloji disiplini ile uzaktan yakından ilgisi olmayan birçok kişinin kendi kendilerine verdikleri hayali unvanlar ile gerçeği yansıtmayan açıklamalar yapmasıdır" diye konuştu.

Bu kişilerin iklimbilimci unvanı ile medyada kendilerine yer bulduklarına dikkat çeken Küçük, "Oysa, yazılı ve görsel basının sağlıklı ve gerçekçi haberler yapması toplumsal sorumluluk ve zorunluluktur" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!