Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

HPV tanısı ilişkinizi nasıl etkiler?

HPV tanısı ilişkinizi nasıl etkiler?
HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur. HPV, HIV ve HSV'den (uçuk) farklı bir virüstür. Çoğu insan ergenlik çağında ve 20'li yaşların başında, HPV ile enfektedir. Birçok farklı HPV türü vardır. Bazı tipler genital siğillere yol açarken; bazı tipleri kansere sebep olabilir. Peki size HPV tanısı konması, ilişkiniz için ne anlama geliyor?

Virüsü olan biriyle vajinal, anal veya oral seks yaparak HPV virüsü tarafından enfekte olabilirsiniz. En yaygın olarak vajinal veya anal seks sırasında bulaştığı gözlemlenmiştir.

HPV, enfekte bir kişinin hiçbir belirtisi veya semptomu olmasa bile taşıyıcı olduğundan bulaştırma yaşayabilir.

Cinsel olarak aktif olan herkes, sadece bir kişiyle seks yapmış olsanız bile HPV kapabilir.

Ayrıca, enfekte olmuş biriyle seks yaptıktan yıllar sonra semptomlar geliştirebilirsiniz. Bu, ilk kez ne zaman enfekte olduğunuzu bilmenizi zorlaştırır.

HPV sağlık sorunlarına neden oluyor mu?

Çoğu durumda, HPV kendi kendine yok olur ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmaz. Ancak HPV vücuttan atılmadığında, genital siğiller ve kanser gibi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Genital siğiller genellikle genital bölgede küçük bir yumru veya bir grup yumru olarak görülür. Küçük veya büyük, yükseltili, düz veya karnabahar gibi şekillenmiş olabilir. Bir sağlık uzmanı genellikle genital bölgeye bakarak siğilleri teşhis edebilir.

HPV kansere neden olur mu

HPV kansere neden olur mu?

HPV, servikal ve vulva, vajina, penis veya anüs kanseri de dahil olmak üzere bazı kanserlere yol açabilir.

Genital siğillere neden olabilecek HPV tipleri, kanserlere neden olabilecek HPV tipleri ile aynı değildir.

Partneriniz ile HPV hakkında nasıl konuşmalısınız?

Teşhis konduğunda, teşhisten dolayı özür dileme isteğini hissetmemelisiniz. HPV çok yaygındır ve cinsel olarak aktifseniz, karşılaşacağınız en yaygın hastalıktır. Bu, sizin veya eşinizin (veya önceki partnerlerinizin) yanlış bir şey yaptığı anlamına gelmez.

Eşinizin sorularını yanıtlamaktan endişe ediyorsanız, partnerinizin doktor randevusunda size katılmasını isteyebilirsiniz. Unutmayın ki sizde belirti olmuş olması; hastalığı sizin taşıdığınız anlamına gelmez. Taraflar cinsel ilişkiye girdikleri için kimin kime bulaştırdığını anlamak zordur.

HPV teşhisi ilişkinizin sonu olmamalıdır. Eşiniz teşhis konusunda üzgün veya kızgınsa, kendinize yanlış bir şey yapmadığınızı hatırlatın.

HPV'nin bir tedavisi olmamasına rağmen, semptomları tedavi edilebilir. Sağlığınızı takip etmek, yeni semptomları yakından izlemek ve tedavi etmek, ikinizin sağlıklı ve normal bir yaşam sürmenize yardımcı olacaktır.

HPV sorunu yaşayan kişiler mutlaka partnerleri ile beraber tedavi olmalıdır.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!