Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Günde 4 bin yeni vaka

Günde 4 bin yeni vaka
Ankara’daki sağlık meslek örgütleri 25 Eylül Eczacılar Günü vesilesiyle basın toplantısı gerçekleştirldi.
Ankara’daki sağlık meslek örgütleri 25 Eylül Eczacılar Günü vesilesiyle basın toplantısı gerçekleştirldi.

Demet ARAN

ANKARA (Anayurt) - Ankara’daki sağlık meslek örgütleri, 25 Eylül Eczacılar Günü vesilesiyle, Ankara Eczacı Odası’nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Ankara Tabip Odası Yönetin Kurulu Başkanı Ali Karakoç, Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ercanlı, Ankara Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özsoy ve Ankara Veteriner Hekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Tanrıverdi’nin katıldığı basın toplantısında açıklamayı Ercanlı gerçekleştirdi.

Açıklamada mevcut verilerden salgının alarm verdiğinin ve müdahale edilmediği takdirde büyük bir krizin ortaya çıkacağının anlaşıldığı ifade edilirken bu endişe verici durumun oluşmasındaki en büyük etkenin salgın politikalarının epidemiyoloji bilimi dikkate alınmaksızın belirlenmesi ve süreç yönetimine ilgili tüm bileşenlerin dahil edilmemesi olduğu belirtildi.

YENİ BİR ÖNLEM PLANI OLUŞTURULMALI

Ercanlı açıklamasında sağlık sistemini ayakta tutmak için birinci basamak sağlık hizmeti sunucularını etkin kılarak hastanelerin yükünün azaltıldığı yeni bir önlem planının oluşturulup uygulamaya konulması gerektiğini ifade etti.

Ercanlı, salgınla başa çıkmadaki eksikliklerden birinin de Bilim Kurulu ile il pandemi kurullarında sağlık meslek örgütlerinin görevlendirdiği kişilere yer verilmemesi olduğunu açıkladı ve sağlık alanında köklü bir tarihe ve birikime sahip olan bu kurumların varlığının söz konusu kurulların etkinliğini artıracağını, salgınla mücadeleye olumlu anlamda bir ivme kazandıracağını söyledi.

KOVİD-19 MESLEK HASTALIĞI SAYILMALI

Pandemi sürecinde sağlık emekçilerinde görüşen tükenmişlik haline dikkat çeken Ercanlı, sağlık emekçilerinin çalışma koşulları ve özlük haklarının en kısa sürede iyileştirilmesi, sağlık emekçilerinin korunmasına yönelik kişisel koruyucu malzeme temininin sağlanması, düzenli bir şekilde test yapılması ve Kovid-19 tanısının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi gerektiğini belirtti.

BAHÇELİ’YE YANIT

Türk Tabipleri Birliği’nin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından hedef alınmasına da değinen Ercanlı, sağlık emekçilerini rencide eden bu söylem ve tutumu asla kabul etmediklerinin altını çizdi ve sağlık emekçilerini yıpratacak her türlü     eyleme karşı çıktıklarını söyledi.

Ercanlı, Amerika Birleşik Devletleri'nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’in, devlet hastanelerinin ABD'li ilaç firmalarına 2,3 milyar dolar borcu olduğu yönündeki ifadeleriyle ilgili de Kamu ve üniversite hastanelerinin ilaç firmalarından değil daha çok ilaç depolarından alım yaptığını belirtti ve borçlanmaya ilişkin daha sağlıklı verilerin ortaya çıkması gerektiğini söyledi.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Karakoç da söz alarak pandemi sürecinin sağlık meslek örgütleri dahil edilmeden sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmesine tepki gösterdi ve “Biz bu işin öznesiyiz. Biz kafamızı hiçbir zaman kuma gömmeyeceğiz. Alanda tespit ettiğimiz halkın sağlığını olumsuz etkileyen her şeyi söyleyeceğiz” ifadelerini kullandı.

ANKARA’DA GÜNDE 4 BİN VAKA

Ankara Dişhekimleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Serhat Özsoy ise Ankara’da yaklaşık bin dişhekiminin sahada filyasyon çalışmalarında görevlendirildiğini söyledi. Filyasyon ekiplerinden aldıkları bilgiye göre Ankara’da önceki gün 4 bin yeni pozitif hasta tespit edildiğini ifade eden Özsoy, “Bunu bir havuz gibi düşünün. Alışveriş merkezleri açık, okullar açık. Havuz devamlı doluyor. Altından muslukla boşaltmaya çalışan bütün sağlık emekçileri var. Bu sebeple de pandemiyle baş edemez duruma geldik. Türkiye’de açıklanan sayılarla bizim elimizdeki sayılar arasında çok ciddi farklılıklar var, Bir an önce sağlık yetkililerinin gerçek rakamları açıklayarak vatandaşı bilgilendirmesi gerekiyor” dedi.

Büyükelçi Satterfield’in sözlerine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Özsoy, “Biz 1930’lu yıllarda aşı üretip yurt dışına gönderen bir ülkeydik. Kendi ilaç fabrikalarımız vardı ama bunların hepsi son 15 yıl içinde süregelen yönetimlerle birlikte kapatıldı ve üzerimizde baskılar gelmeye başladı. Kendi aşılarımızı üretebiliyor olsaydık çok daha farklı bir konumda olacaktık. Belki de yeniden açılması yeniden düzenlenmesi gündeme gelebilir. Ancak kaybedilen yıllar teknolojide de geri kalmamıza neden oldu” ifadelerini kullandı.

Özsoy son olarak Sağlık Bakanlığı’nda masa başı görevlerde çalışan dişhekimlerinin, yine Sağlık Bakanlığı bünyesinde görevli avukat ve mimarların, İl Sağlık Müdürlüğü’nde düzenli denetim yapan dişhekimlerinin de filyasyona dahil edildiğini söyledi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!