Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

"Erişilebilir aşı politikasını hazırlayın"

"Erişilebilir aşı politikasını hazırlayın"
Dünya Eczacılar Günü’nde konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, geliştirilme çalışmaları devam eden Kovid-19 ilacı ve aşısının erişilebilir olması için şimdiden etkili politikaların hazırlanması çağrısında bulundu.
Dünya Eczacılar Günü’nde konuşan Türk Eczacıları Birliği Başkanı Çolak, geliştirilme çalışmaları devam eden Kovid-19 ilacı ve aşısının erişilebilir olması için şimdiden etkili politikaların hazırlanması çağrısında bulundu.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü’nde düzenlediği basın toplantısında eczacıların sorunlarını ve halk sağlığını ilgilendiren eczacılıkla ilgili sorunları dile getirdi. Kovid-19 pandemisi sürecinde bugüne kadar 11 eczacı ile 2 eczane çalışanının virüs nedeniyle hayatını kaybettiğini aktaran Çolak, eczanelerde bulaş riskini artıran kağıt reçete düzenlemesine son verilmesi ve geliştirilme çalışmaları devam eden Kovid-19 ilacı ve aşısının erişilebilir olması için şimdiden etkili politikaların hazırlanması çağrısında bulundu. Çolak’ın gündeminde olan diğer konular ise ilaç fiyat kararnamesinin adil olarak yeniden düzenlenmesi ve yerli ilaç politikalarının bir an evet hayata geçirilmesi yönünde oldu.

Mesleki günlerinde şiddetin değil saygının esas olduğu bir dönemi arzuladıklarını dile getiren Çolak, eczacıların Kovid-19 pandemisine karşı sürecin en başından itibaren en ön saflarda mücadele ettiğini hatırlattı. Pandemide birinci dalganın ikinci pikininin yaşandığını dile getiren Çolak, “Vaka sayılarıyla birlikte eczanedeki iş yükümüz arttı. Bulaş riski de arttı. Bulaş riskini en çok artıran unsurlardan biri olan kağıt reçetelerin ortadan kaldırılmasını, mutlaka elektronik reçeteye geçilmesi gerekiyor. Hastalığın başlangıcında Kovid-19 pozitif hastalar ilaçlarını yalnızca hastanelerden ve ilan edilen pandemi eczanelerinden alırken bugün maalesef ilaçlarını eczanelerden almaya çalışıyorlar. Bu durum hem eczacıları hem eczane çalışanlarını hem de eczanede bulunan diğer hastaları risk altına alan unsurlardan biri” şeklinde konuştu.

“POST-MODERN İLAÇ DARBESİ”

ABD’nin Ankara Büyükelçisi David M. Satterfield’ın Türkiye’nin ABD'li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye’ye ilaç satmayı durdurabileceği yönündeki açıklamasına değinen Çolak, Büyükelçi’nin açıklamasını “post-modern ilaç darbesi” olarak tanımladı. “İlaca erişimde yaşanabilecek herhangi bir durum büyük bir halk sağlığı sorununa yol açacaktır” diyen Çolak, ilaç gibi stratejik bir üründe dışa bağımlılığının sona erdirilmesi için yerli ilaç politikalarının bir an evvel hayata geçirilmesi gerektiğini ve ilaçta dışa bağımlılığın Türkiye’nin kaderi olmaktan çıkarılması gerektiğini dile getirdi.

“İLAÇ VE AŞI ERİŞİLEBİLİR OLMALI”

Tüm dünyanın Kovid-19 ilaç ve aşısının bulunması için büyük bir çaba ve beklenti içinde olduğunu dile getiren Çolak, “İlaç ve aşının bulunması durumunda yaşanacak senaryolara karşı şimdiden etkili politikalar üretilmesinin şart olduğunu düşünüyoruz. İlacın da aşının da herkes için erişilebilir ve bulunabilir olması, dağıtımının eşit ve adil olması her zamankinden çok daha önemli” ifadeleri ile Sağlık Bakanlığına çağrıda bulundu.

“İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ ADİL ŞEKİLDE DÜZENLENMELİ”

Çolak, ilaç fiyat kararnamesi konusunda değişikliğe gidilmesi gerektiğini ifade etti. Eczacıların son olarak 2008 yılında ufak bir değişikliğin yapıldığı ilaç fiyat kararnamesinin eczacıya sağladığı olanakların mağdurları olduğunu dile getiren Çolak, ilaç fiyat kararnamesinin eczacı lehine değiştirilmesi gerektiğini dile getirdi. “Yıllardan beri ekonomik sorun yaşayan eczanelerimiz Kovid-19 pandemisi ile ekonomik daralma ile yüz yüze geldi. Eczanelerin ekonomik sürdürülebilirliği son derece zor. Eczacıların ekonomik kaygılardan uzak, nitelikli ve kesintisiz bir şekilde yapabilmesi için ilaç fiyat kararnamesinin yeniden ve adil şekilde düzenlenmesi bizim için elzem bir konudur” sözleriyle Bakanlığa çağrıda bulundu.

TEB Başkanı Çolak, konuşmasında ayrıca pandemi sürecinin sağlık çalışanları için daha zor olduğunu ifade ederek, salgının ön safhasında mücadele eden sağlıkçıların testten geçirilmesini, eczanelere ücretsiz koruyucu ekipman sağlanmasını, kağıt reçete düzenlemesine son verilerek elektronik reçete sistemine geçilmesini, ilaç fiyat kararnamesinin güncellenmesini, sağlıkta şiddete karşı etkin önlemlerin alınmasını, kamuda çalışan eczacıların özlük haklarının iyileştirilmesi ve bilim kurulu ile yerel ölçekteki pandemi kurullarında eczacıların da yer almasını talep etti.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!