Çanakkale
24 Nisan, 2024, Çarşamba
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Eczanelerde grip aşısı kalmadı

Eczanelerde grip aşısı kalmadı
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, Ankara daki eczanelerde grip aşısının kalmadığını, başkentte sadece 3 bin adet zatürre aşısı olabileceğini dikkat çekerek, Türkiye geneli için de durumun çok farklı olmadığına işaret etti.
Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, Ankara'daki eczanelerde grip aşısının kalmadığını, başkentte sadece 3 bin adet zatürre aşısı olabileceğini dikkat çekerek, Türkiye geneli için de durumun çok farklı olmadığına işaret etti.

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt) Her yıl ecza depolarına eylül ayında gelen grip aşısı geçtiğimiz yıl ekim ayında ecza depolarındaki yerini almıştı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının her geçen gün aratması ve bilim insanlarından gelen 'bulaş riskine karşı herkesin grip ve zatürre aşısı yaptırması' yönündeki uyarılardan sonra grip ve zatürre aşısı stokları tükendi.

Ankara Eczacı Odası Genel Sekreteri Ali Fuat Gül, Ankara'daki eczaneler grip aşısının kalmadığını, başkentte sadece 3 bin adet zatürre aşısı olabileceğini dikkat çekerek, Türkiye geneli için de durumun çok farklı olmadığına işaret etti.  Aile sağlığı merkezlerinde zatürre aşısı bulunduğunu belirten Gül, buna rağmen aile sağlığı merkezlerindeki zatürre aşısından risk grubunda bulunan kişilerin dahi yararlanamadığını iddia etti.

Ali Fuat Gül, Ankara'daki hiçbir eczanede grip aşısının bulunmadığını kaydederek, "Türkiye'nin geneli için de durumun farklı olmadığını görüyoruz. Zatürre aşısının da her ecza deposu için bir adet gönderildiğini biliyoruz. Basit bir hesapla Ankara'da en fazla 3 bin adet zatürre aşısı vardır diyebilirim. İstanbul için de durumun böyle olduğunun haberleri geliyor" dedi.

Türkiye'de grip ve zatürre aşısının üretilmediğine dikkat çeken Gül, "Maalesef ülkemizde grip ve zatürre aşısı üretilmediği için bu aşılar yurt dışından temin ediliyor. 2019 öncesine kadar Türkiye'ye grip aşısı eylül başlarında getiriliyordu. 2019'da ise eylül ayında değil ekim ayında ecza depolara getirilmeye başlandı. Bu aşıyı üreten firmalar ilk olarak kendi iç piyasalarına bu aşıyı temin ediyorlar sonrasında ihraç ediyorlar. 2019 yılında kendi ihtiyaçlarını ancak eylül ayı içinde tamamlamış oldular. Benzer bir şekilde 2020'de de grip aşısının ekim ayında Türkiye'ye getirilebilir" diye konuştu.

Aile sağlık merkezlerinde de zatürre aşısı yapıldığını ifade eden Ali Fuat Gül, "Benim babam da kronik rahatsızlıkları olan ve 73 yaşında yani risk grubunda yer alan biri, sağlık merkezinde kendisine aşı yapılmadı. Ben de anlaşmalı olduğum ecza deposundan temin ettiğim tek aşıyı babama vurdum.  Aile sağlık merkezlerinde herkese aşı vurulmadığını görüyoruz. Hastaların durumuna göre aşı vuruluyor anladığım kadarıyla ancak benim babam gibi risk grubunda yer alan birisine de aşı vurulmadı. Burada bir çelişki yok mu?" diye sordu.

Ağustos ayına kadar eczanelerde ve ecza depolarında grip ve zatürre aşısının bulunduğunu söyleyen Gül, "Geçen ay bilim insanlarından gelen 'bulaş riskine karşı herkes grip ve zatürre aşısı yaptırsın' çağrısından sonra aşılar tükendi. Şimdi her gün binlerce kişi pek çok eczaneye gidiyor ve aşı arıyor ancak bulamıyor" dedi.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!