Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

'Denetimsiz gıda takviyeleri ölümcül olabilir'

'Denetimsiz gıda takviyeleri ölümcül olabilir'
TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bilinçsiz kullanılan bağışıklık güçlendirici gıda takviyelerinin Kovid-19 hastalarında ve temaslı kişilerde sitokin fırtınası sendromuna neden olarak ölümlere yol açabildiğini söyledi.
TEİS Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, bilinçsiz kullanılan bağışıklık güçlendirici gıda takviyelerinin Kovid-19 hastalarında ve temaslı kişilerde sitokin fırtınası sendromuna neden olarak ölümlere yol açabildiğini söyledi.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - Pandemi döneminde virüse karşı vücut direncini yükseltmek isteyenler gıda takviyelerine olan talebi artırdı. Ancak satışı eczacı denetiminde yapılmayan ilaçlar vatandaşlar için tehlikeli olabiliyor. Özellikle bilinçsiz kullanılan bağışıklık güçlendirici gıda takviyeleri, Kovid-19 hastalarında ve temaslı kişilerde sitokin fırtınası sendromuna neden olarak ölümlere yol açabiliyor. Bilinçsiz tavsiyeler kadar bilinçsiz kullanılan takviyelerin de ölümcül sonuçlara yol açabileceği belirten Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), eczacı denetiminde olmadan satılan ilaçların kullanılmaması için uyarıyor.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Ecz. Nurten Saydan, pandemi döneminde gıda takviyelerine olan talebin arttığını söyleyerek, “Bu tür ürünleri vatandaşlar alırken doktor tavsiyesiyle eczacılarından almalılar. İnternetten alınan gıda takviyelerinin güvenirliliği bulunmuyor” dedi.

Sosyal medyada ve e-ticaret platformlarında insanların birbirine koronavirüse iyi geldiğini iddia ettiği ilaç ve gıda takviyelerini önerdiğini dile getiren Saydan, “Yanlış ilaç kullanımı da en az koronavirüs kadar ölümcüldür” diyerek kulaktan dolma bilgilerle ilaç kullanılmaması gerektiğini uyarısında bulundu. Saydan, bilinçsiz şekilde kullanılan bağışıklık güçlendirici gıda takviyelerinin Kovid-19 pozitif veya temaslı kişilerde sitokin fırtınası denen bir sendroma neden olabildiğini, bu sendromun da akciğerlere zarar vererek ölüme kadar uzanan etkilerinin olabileceğini dile getirdi.

ECZACI DENETİMİNDE SATILMALI

Gıda takviyesi adı altında internette reklamı yapılan ürünlerin güvenilirliğinin bulunmadığına dikkat çeken TEİS Başkanı Saydan, “Sağlık Bakanlığı da bu tür ürünlerin internet gibi ortamlardan değil, eczanelerden alınması gerektiği yönünde açıklamalarda bulunuyor. Gıda takviyesi adı altında televizyon, internet gibi yerlerde reklamları yapılan ve kontrolsüz bir şekilde satılan ürünlerin bazı hastalıkları tedavi ettiği gerekçesiyle insanlara gerçek olmayan vaatlerde bulunuluyor. İlaçların eczacı denetiminde satılmasıyla, vatandaşın daha önce bilinçsizce tükettikleri bitkisel ürünler yüzünden sağlığının bozulmasının, boşa harcadıkları paralar ve mucizevi etkiler vaat edilmesinin önüne geçilecektir. Üstelik yanlış ilaç kullanımı sonucunda oluşan rahatsızlıklara ait tedavi için devletin ödediği masrafları da düşürecektir” şeklinde konuştu.

Vatandaşları eczane dışında satılan takviyelerin güvensizliği konusunda dikkatli olmaya çağıran Saydan, Sağlık Bakanlığına da çağrıda bulunarak gıda takviyesi adı altında piyasaya sürülen bitkisel ilaçlar için yapılan denetimlerin artırılması ve konuyla ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!