Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Sadriu İle Ortak Basın Toplantısı Düzenledi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Sadriu İle Ortak Basın Toplantısı Düzenledi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Erdoğan Kosova Cumhurbaşkanı Sadriu ile ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğanın konuşmasından bazı satır başları şöyle:

Kendilerine ve heyetine hoşgeldiniz diyorum. Türkiye-Kosova arasındaki süreci değerlendirme imkanımız oldu. Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmelerle ilgili fikir alışverişinde bulunduk.

Siyasi ilişkilerimizin yanısıra ekonomi, ticaret, enerji, savunma sanayi, kültür, eğitim, sağlık ve terörle mücadele alanlarımızda işbirliğimizi ilerletmek amacıyla neler yapılabileceğini istişare ettik.

Firmalarımız enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosovadaki yatırımlarını artırmaya hazırdır. 

Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Kosovayla ticaret hacmimiz salgına rağmen, yüzde 52nin üzerinde artarak 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır.

Kosovanın egemenlik, toprak bütünlüğü ve siyasi birliğine atfettiğimiz değer malumdur. Kosovalı kardeşlerimize her alanda destek verdik. Ülkemizin de katkılarıyla Kosova halkının refahının artmasından memnuniyet duyuyoruz. Kosovada faaliyet gösteren TİKA 700e yakın projeyi gerçekleştirdi. Türk firmaları da yatırım yaptı.Enerji sektörü başta olmak üzere firmalarımız yatırımları arttırmaya hazırdır.

Soydaşlarımızın hayatın her alanında Kosovanın gelişimine yaptıkları katkıyı iftiharla takip ediyoruz. Bölgemizde ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Türkiye, Kosovanın tüm komşularıyla iyi ilişkiler geliştirmesini istemektedir. Sürecin kapsamlı bir anlaşmayla en kısa zamanda nihayete ulaşması samimi arzumuzdur. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyoruz.

Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ise şu ifadeleri kullandı:

Türkiye ile olan ilişkilerimiz şimdiye kadar çok iyi olduğu gibi devamında da iyi olmasına çaba gösteriyoruz. Türkiyenin halkı ve kurumları için çok teşekkür etmek istiyorum. Hem aramızdaki ilişkiler seviyesinde desteklerini gördük hem de uluslararası arenada desteklerinizi gördük. Güvenlik, eğitim, sağlık, ekonomi ve birçok alanda işbirliğimizi geliştireceğiz. Türkiyeye ve sayın Erdoğana vermiş olduğu devamlı desteği için teşekkür etmek istiyorum. Bu destek 1990lı yıllardan bu yana gelmiştir. Türk vatandaşlarının da desteği çok büyüktür. Türkiyenin daha sonra vermiş olduğu yardımı için teşekkür ediyorum. Pandemi döneminde Türkiyenin Kosovaya vermiş olduğu yardım da çok önemlidir.

Soru-(Cumhurbaşkanı Erdoğana) -Kosovaya NATOya üye olabilmesi için destek oluyor musunuz.?

Bildiğinz gibi Kosovanın tanınaması noktasında ilk adım ABDden atılmıştır. O zamanlar ben başbakandım. Haberi aldık ve ikinci tanıyan ülke Türkiye olarak biz olduk. Ondan sonraki süreçte de Kosavanın dünyada tanınmasına yönelik adımlar attık. Hala da buna devam ediyoruz. Yine ikili görüşmede değerli kardeşim Osmani, bazı ülkelerin adlarını verdi. Görüşmeler yapıp onlarında tanınmasını artmasını sağlayacağız. NATOnun önemli bir üyesi olarak biz Kosavayı tanıma noktasında adımlarımızı atarız, NATOnun üyesi oalrakta kabul ederiz.

Soru- (Cumhurbaşkanı Erdoğana)-Türkiyenin Avrupa Birliği konusunda tam üyelik söz konusu mu.?

Öncelikle 1959-1963 Türkiyenin maalesef Avrupa Birliği  (AB) sürecindeki oyalama taktikleri tarihleridir. Şu anda Ukrayna ile bir gündem oluştu. Ukraynayı AB alma süreci oluştu. Kimseyi ABye alın, almayın demeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Bu arada Ukraynanın ABye üye olma çabalarını da takdir ediyorum. Buradan da AB ülkelerine sesleniyorum. Türkiyeyi ABye niçin almıyorsunuz.? AB konusunda diyorum ki şu anda Ukraynayla ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti lütfen Türkiye için de gösterin. Türkiyeye de birileri savaş açıncamı ABye alacaksınız.? Yine bir savaş mı çıksın bunu mu bekliyorlar.? Bunlar samimi değiller. Zelenski konuşmasını yapıyor, AB Parlamentosu ayakta alkışlıyor. Demekki bir müsibet bin nasihetten iyidir. Diye biz sözümüz var ya bunlar hep müsibeti bekliyor.


Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!