Çocuklarda tansiyon yükselmesi neden olur?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Çocuklarda tansiyon yükselmesi neden olur?
(yasemin.com) Kalbin kan pompalarken kan duvarına uyguladığı basınca kan basıncı denir. Hareketsiz yaşam, kalorili yanlış beslenme gibi birçok ...

(yasemin.com)

Kalbin kan pompalarken kan duvarına uyguladığı basınca kan basıncı denir. Hareketsiz yaşam, kalorili yanlış beslenme gibi birçok faktörle ne yazık ki çocuklarda da tansiyon hastalığının oldukça sık görüldüğünü bildiren uzmanlar, ebeveynleri uyardı. Yüksek tansiyon çocuklarda olur mu? Çocuklarda tansiyon yükselmesi neden olur?

Hipertansiyon yani yüksek kan basıncı adı verilen bu rahatsızlık sadece yetişkinlerde görülebildiği algısı oldukça yanlıştır. Çocuklarda da hipertansiyon ve türevi tansiyon hastalıklarına oldukça sık rastlanılmaktadır. Bu durumun başka bir hastalıkla bağlantılı da olabileceğini açıklayan uzmanlar, ebeveynlere bu konuda daha fazla gözlemleme önerisinde bulundu. Ciddi derecede tansiyonu olan çocuklarda geçmeyen şiddetli baş ağrısı, bulantı, baş dönmesi, burun kanaması gibi belirtiler baş gösterirken, kan basınçlarının ölçülmesi ve düzenli kontrole götürülmesi gerekmektedir.

YÜKSEK TANSİYON ÇOCUKLARDA OLUR MU?

Çocuklarında hipertansiyon yani yüksek tansiyon hastası olabileceğinin belirten uzmanlar, yaşa bağlı nedenleri değişmekte olduğunu açıkladı. Başka bir hastalığın işareti veya sinyali olabilirken, günümüz çocuklarda hipertansiyonun oldukça yaygın olduğu görülmektedir. Bebeklerde de görülebildiğini ama fark etmenin ve tedavilerin faydasından ötürü, küçük yaştaki çocukların gelişimini tamamlarken kendilerine sağlıklı bakmasıyla iyileştikleri de görülmüştür.

ÇOCUKLARDA TANSİYON YÜKSELMESİ NEDEN OLUR?

Bebeklerde hipertansiyonun sık nedenleri arasında böbrek hastalıkları, prematür doğum, akciğer, kalp hastalıkları olarak belirtilirken, obezitenin verdiği bir sonuç olarak da karşımıza çıkmaktadır. Spesifik bir nedenin bulunmadığında ise ailevi yakınlığının (genetik) önemli rol oynadığı belirtildi. Tedavi edilmediği takdirde kalp, beyin, böbrek ve gözlere zarar verebileceğini açıklayan uzmanlar, çocuğun tansiyon belirtilerini gösterdiği takdirde kan basıncını sürekli olarak kontrol ettirip, tedavi altına girmesi gerektiğini söyledi.

Bu söylenenlerin dışında böbrek dokusunu ile doğuştan olan hastalıklarda veya böbrek atar ve toplar damarlarında problem çıkmasıyla da tansiyon görülebildiğini açıklandı. Doğumsal olarak ana damarın darlığıyla da ilgili problem olabildiği, trioid, paratroid bezinin çalışması ile ilgili hormonal rahatsızlıklarda, nörolojik sıkıntılarda ve beyin kanaması gibi olaylar sonucunda çocuklarda da hipertansiyon olayları görülmektedir.

ÇOCUKLARDA HİPERTANSİYON ÖLÇÜMÜ 3 YAŞINDAN İTİBAREN YAPILMAYA BAŞLANMALIDIR.

İNTERNET BAĞIMLILIĞI OBEZİTEYE OBEZİTE HİPERTANSİYONA SEBEBİYET VERİYOR

Çocukların bir çoğunda tablet ve televizyona karşı bağımlılık derecesinde bir ilişki yaşandığını belirten uzmanlar, hareketsiz yaşam sonucunda sürekli yiyip oturmasıyla çocuklarda obezite rahatsızlığının arttığını belirtti. Obezitenin artmasıyla çocuklarda hipertansiyon vakalarının da ortaya çıktığının altını çizen uzmanlar, çocukların yeme içme alışkanlıklarına düzen vermemesi takdirde ileride daha büyük sıkıntılara yol açabileceğini ebeveynlere bildirdi. 

Abone ol


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Hayali arkadaş kaç yaşında başlar? Çocukların hayali arkadaşları olması normal mi?Önceki Haber

Hayali arkadaş kaç yaşında başlar? Çocuk...

Çocuklarda sık idrara çıkma problemi!Sonraki Haber

Çocuklarda sık idrara çıkma problemi!

Yorum Yazın