Çanakkale
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Çapaklı’daki santral güvenlik sorunu mu?

Çapaklı’daki santral güvenlik sorunu mu?
Manisa’nın Salihli ilçesindeki Çapaklı Köyü’nde yapılmak istenen ancak köylülerin tepki gösterdiği Ege Biyogaz Enerji Santrali için 5 parselin acele kamulaştırılmasının kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Manisa’nın Salihli ilçesindeki Çapaklı Köyü’nde yapılmak istenen ancak köylülerin tepki gösterdiği Ege Biyogaz Enerji Santrali için 5 parselin acele kamulaştırılmasının kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Demet ARAN

ANKARA (Anayurt) – Manisa’nın Salihli ilçesinde bulunan Çapaklı Köyü’nde yapılmak istenen ancak köylülerin direniş gösterdiği Ege Biyogaz Enerji Santrali için 5 parselin acele kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Salihli Çevre Derneği Başkanı Av. Seçil Ege, temmuz ayında köylülerin şirket araçlarını araziye almamak için direndiğini, jandarma saldırısına uğradığını ve gözaltına alındığını hatırlattı. Tüm bu uygulamaların hukuka aykırılığına dikkat çeken Ege, saldırı sonrasında da kolluk kuvvetinin özel güvenlik gücü gibi kullanılarak şirketin alana geçişinin sağlandığını söyledi. Ege’nin anlattıklarına göre kolluk gücünün korumasında alana giren şirket araçları ve personelleri çalışmaya başladı. Ege şöyle konuştu:

“Orayı şimdi tamamen bir santral sahası olarak doğal yapısından tamamen çıkarmış durumdalar. Şirket torak yapısını, jeolojik yapısını tamamen bozmuş bir şekilde düzledi. Tarla olmaktan çıkardı. Hukuksuz olarak insanların bağlarını, bahçelerini, tarlalarının içinden geçerek bütün iş makinelerini geçirterek şu an orada kurulum faaliyeti yapıyor.”

‘KÖYLÜNÜN TARLASINA EL KOYUYORLAR’

Santral için 5 parselin acele kamulaştırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı’nı da değerlendiren Ege, köylülerin direnişiyle başa çıkamayan şirketin bu kararla köylünün bağına, bahçesine, tarlasına el koyduğunu ifade etti. Acele kamulaştırma kararı verilen parsellerin her birinin çok kıymetli tarım arazileri olduğunu belirten Ege, acele kamulaştırmanın uygulanma biçimini de eleştirdi.

‘ACELE KAMULAŞTIRMA ŞİRKETİN ARZUSU’

Acele kamulaştırmanın savaş, ülke güvenliğine dönük bir tehdit ya da doğal afet gibi olağanüstü durumlarda başvurulabilen bir yöntem olduğunu hatırlatan Ege, iktidarın acele kamulaştırmayı amacına aykırı bir şekilde kullandığını söyledi. Ege, acele kamulaştırmanın iktidar tarafından halkın iradesini tamamen yok edilerek, hiçe sayılarak ve halkın toprağına el koymak için kullanıldığını vurguladı ve ilgili 5 parselin acele kamulaştırılması kararının tamamen şirketin isteği, arzusu ve amaçları doğrultusunda alındığını ifade etti.

Kamulaştırma kararlarına itiraz davalarının önceden asliye hukuk mahkemelerinde açıldığını ancak bu davaların artık açılamadığını, yalnızca kamulaştırma bedelinin tespiti için dava açılabildiğini hatırlatan Ege, acele kamulaştırma için durumun farklı olduğunu söyledi. Acele kamulaştırma kararının bir idari karar olduğunu söyleyen Ege, bu karara karşı idare mahkemesinde iptal davası açılabileceğini aktardı.

YARGI YOLUNA BAŞVURACAK

Acele kamulaştırma kararına karşı yargı yoluna başvuracaklarını belirten Ege son olarak “Biz bu şirketten de bu şirketin arkasına aldığı güçten de korkmuyoruz. Yılmıyoruz. Sonuna kadar da direneceğiz” dedi.

MÜDAHALE TEPKİ TOPLAMIŞTI

Temmuz ayında eylem yapan köylülere jandarma müdahalesinin görüntüleri basına yansımış ve tepki toplamıştı. Müdahale sırasında jandarmanın köylü kadınları yerde sürüklediği anlar görüntülerde yer almıştı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!