Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Buzulları Kurtarmak İçin Seyyareyi Soğutmak

Buzulları Kurtarmak İçin Seyyareyi Soğutmak
Bilim Adamları, Buzulları Kurtarmak İçin Gezegeni Soğutmayı Öneriyor

Bilim Adamları, Buzulları Kurtarmak İçin Seyyareyi Soğutmayı Öneriyor

Bilim adamları, buzullarda yaşanan erimenin önüne geçmek için oldukça münazaralı ve bir o kadar da tehlikeli bir teklifte bulundu. Seyyareyi soğutmanın bir alternatif olduğunu öne süren tahlilciler, oldukça ayrıntılı testler neticesinde buzullardaki erimeyi yavaşlatabileceklerini tespit ettiler.

Grönland ’ın buz örtüsü, bildiğiniz üzere 2019 senesinde rekor oranda bir erime yaşadı. 1980 senesinden bu yana süratle erimeye devam eden buz örtüsünde şu ana kadar 12,5 milyar ton buz eridi. Varsayım edilenden çok daha süratli çoğalan bu erime oranları da bilim adamlarının kafalarında karanlık senaryolar oluşmasına yol açıyor.

Buz örtüsünün tamamının ancak asırlar sonra eriyeceği varsayım ediliyor. Fakat buz örtüsünde yaşanan bu kayıplar, sahil bölgelerinde yaşayan adamları su baskın tehlikeyi ile karşı karşıya getiriyor. Bilim adamları da buzulları kurtarmak için tasarılar yapmaya devam ediyor. Tahlilcilerin bu emel için öne sürdüğü ve oldukça münazaralı olan bir tasarı ise seyyareyi soğutmak. 


Yükselen sıcaklıklar buzulları yukarıyadan eritirken ısınan su da buzulların alttan erimesine neden oluyor. Yüzeydeki ısınan suların buzullardaki çatlaklardan içeri sızması da buz örtüsünü daha balanssız bir hale getiriyor. Buz örtüsünün karşılaştığı bu tehditlerin ise gelecek asırda daha da güçlü hale geleceği öne sürülüyor. Bilim adamları, içinde bulunduğumuz asırda su seviyesinin 10-20 cm kadar çoğalabileceğini ileri sürüyor.    

Bilim adamları ise abuhava mühendisliğinin Grönland üzerinde yaratacağı tesiri ölçmek için birkaç araştırma yapmaya karar verdi. Tahlilcilerin abuhava mühendisliği olmadan varsayım ettiği çoğu karanlık senaryo, abuhava mühendisliği ile daha umut verici bir hal aldı. Muhtelif testlerden elde edilen neticeler, abuhava mühendisliğinin buzullardaki erimeyi ve su seviyelerindeki yükselişi eksilteceğine işaret ediyor. Bilim adamları, abuhava mühendisliği ile oldukça ayrıntılı çalışmalarla Grönland ’daki hava sıcaklığını 1.1 °C kadar eksiltebilirler. Bu da buzullardaki erimeyi %20-32 oranlarında eksiltebilir.

Ne yazık ki, buzullarda yaşanan erimenin tamamen önüne geçmek için abuhava mühendisliği yeterli değil. Buna ek olarak, hava sıcaklığında yapılan bu başkalaşım suratından Dünya ’nın başka bölgelerindeki abuhava kumpası mahvolabilir. Ayrıca seyyareyi soğutmak için yapılan bu çalışmaların kesilmesi gidişatında aniden ortaya çıkan ve çok daha devirici bir abuhava farklılığıyla da karşı karşıya kalınabilir. Bu sebeple, böyle bir projeye girilmeden evvel oldukça fazla düşünülmesi ve fikir beyan eden bireylerin sadece zengin ülkelerdeki rakamlı şahıslar değil, Dünya ’da yaşayan tam yurttaşların olması gerekiyor.  

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!