Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Boyun Tutulması Nasıl Geçer?
Başın bir yöne doğru hareket ettirildiğinde ağrı ve zorluk hissedilmesi boyun tutulması olarak adlandırılır. Boyun tutulmasına baş ağrısı, omuz ağrısı, kol ağrısı gibi şikayetler de eşlik edebilir.

Boyun tutulması genellikle kas gerilmesi ya da yumuşak doku zedelenmesi sonucunda ortaya çıkar.

Boyun tutulması nasıl geçer: Geçmesi için özellikle boyun tutulmasının altında yatan sebep belirlenmeli ve ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde aynı sebebin sürdürülmesi nedeniyle sürekli boyun tutulması problemi yaşanabilir.

Boyun Tutulması Sebepleri Nelerdir?

Uyku esnasında boynun yanlış bir pozisyonda durması boyun tutulmasına sebep olabilir. Boyun tutulmasının en sık karşılaşılan nedenlerinden birisi spor yaralanmalarıdır. Ani darbeler sonucunda boyun zarar görebilir. Uzun süre bilgisayar veya cep telefonu kullanımları da boyun tutulmalarına sebebiyet verebilmektedir. Bilgisayar karşısında ya da telefon kullanırken duruş bozukluğu olması boyunda problemler ortaya çıkmasına neden olur. Telefonla konuşurken telefonu boyun ile omuz arasında tutmak boynun yanlış pozisyonda uzun süre kalmasına ve tutulma meydana gelmesine neden olur. Yüzme sporu icra edilirken baş sürekli bir tarafa döndürüldü için spor sonrası boyun tutulması görülebilmektedir. Boyun tutulması sebepleri arasında stres de bulunuyor. Stres sebebiyle kaslarda gerginlik ortaya çıkar ve bu da boyun tutulmasına sebep olur. Romatizmal hastalıklar, boyun fıtığı, kireçlenme, boyun ve omurilik tümörleri, kemik enfeksiyonları gibi farklı rahatsızlıklardan boyun tutulmasına sebebiyet verebilmektedir.

Boyun Tutulması Nasıl Geçer?

Boyun tutulması nasıl geçer: Boyun tutulmasında en etkili tedavi ilaç tedavileridir. Reçetesiz satılan ilaçların yan etkileri başka sorunlara neden olabilir. Bu sebeple ilaç tedavisi için bir hekime başvurulmalıdır. Hekimler tarafından genellikle kas gevşetici ilaçlar önerilir. Kas gevşetici ilaçların işe yaramadığı durumlarda farklı tedaviler de uygulanabilmektedir. Fizik tedavi uzmanı eşliğinde boyun kaslarının güçlenmesine yardımcı olan egzersizler ağrıların hafiflemesi konusunda da etki gösterir.

Sık sık ve uzun süreler kullanmamak koşuluyla boynu destekleyen ve sabit tutan yumuşak boyunluklar kullanılabilir. Fakat kasların tembelleşmemesi için kullanım sıklığına dikkat edilmelidir.

Evde boyun tutulması nasıl geçer: Boyun tutulmasına evde uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi dinlenmektir. Dinlenmek kasların kendisini yenilemesi ve iyileştirmesi için gerekli zamanı sağlar. Bu sebeple boyun tutulması problemi ile karşılaşıldığında zorlayıcı aktivitelerden uzak durulmalıdır.

Ağrıyı azaltmak için soğuk ve sıcak kompres uygulamaları yapılabilir. Sıcak kompres kasların gevşemesini, soğuk kompres enflamasyonun azaltılmasını sağlar.

Boyun tutulması esnasında yapılacak hafif şiddette esneme ve egzersiz hareketleri kasların gevşemesine ve gerginliğin azalmasına yardımcı olur. İki el kullanılarak başı öne ve arkaya eğme, tek elle başı yana eğme, eller kullanılmadan başı öne ve arkaya eğme, başı omza doğru eğme ve sağa sola döndürme şeklinde yapılan hafif egzersizler kasların esnemesine yardımcı olur.  Ağır tempolu egzersizler ise durumun daha da şiddetlenmesine yol açabileceği için uzak durulmalıdır. Uzun süren boyun tutulmalarında ise tedavi için hekim kontrolü şarttır.

Abone ol

Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Türkiye'den Lübnan'a DestekÖnceki Haber

Türkiye'den Lübnan'a Destek

İşte Arda'nın Galatasaray'dan alacağı maaşSonraki Haber

İşte Arda'nın Galatasaray'dan alacağı ma...

Yorum Yazın