Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Bitcoin madencilik zorluğundaki düşüşle BTC çıkarmak daha kolay hale geldi

Bitcoin madencilik zorluğundaki düşüşle BTC çıkarmak daha kolay hale geldi
Investing.com Bitcoin madenciliğinin en önemli verilerinden BTC madencilik zorluğu, son ayarlamada yüzde 5 azaldı ve 2022’nin en sert düşüşü ...

Investing.com

Bitcoin madenciliğinin en önemli verilerinden BTC madencilik zorluğu, son ayarlamada yüzde 5 azaldı ve 2022’nin en sert düşüşü kaydedildi. 

BTC.com verilerine göre Bitcoin madencilik zorluğu art arda 3. kez düşüş kaydetti, böylece BTC madencilerinin blok bulması Mayıs ayındaki en yüksek seviyeden yüzde 11 oranında daha kolay hale geldi.

Bitcoin madencilik zorluğu, Bitcoin bloklarını bularak BTC ödülü almak için rekabet eden madencilerin, bloğu oluşturan doğru hash’e ulaşmasının ne derece zor olduğunu ölçer.

Zorluk dönemleri, her 2.016 blokta olmak üzere ortalama iki haftada bir ölçülür. Blokları keşfetmek için gereken süre ne kadar hızlı olursa zorluk oranı da o derece artar. Diğer bir ifadeyle sektördeki madencilik aktivitesinin yüksek olması, zorluk oranını otomatik olarak yukarı taşır. Diğer yandan zorluğun düşmesi, BTC madencilik aktivitesinin azaldığı şeklinde de yorumlanabilir.

Üst üste 3 dönem boyunca yaşanan bu düşüş, en son geçen sene Çin’in kripto yasağı dönemindeki sert düşüşten sonraki en yüksek oran olarak kayıtlara geçti. O dönem Çin, ülkede Bitcoin madenciliğini yasakladığında şirketler, diğer lokasyonlara göç etmek zorunda kaldı ve bu süre zarfında Bitcoin zorluğu yüzde 28’e ulaşan ciddi bir düşüş gördü.  

Son zorluk ayarlamasından önce geçen 2 hafta boyunca Bitcoin’in hash oranı, ortalama 197,e exahash’e düştü. Bu değer de Şubat döneminden sonraki en düşük değer olarak kayıtlara geçti. 

Son dönemdeki düşüş ise Bitcoin’in fiyat düşüşüne bağlı olarak maliyetlerini karşılamakta zorluk yaşayan işlemlerinin faaliyetlerini durdurma ihtimaline bağlanabilir. Bunun yanında Bitcoin madenciliğinde lider ülke olan ABD’de sıcak havadan kaynaklı olumsuz hava koşulları Bitcoin madenciliğini etkileyen bir durum olarak bildiriliyor. Zira son gelişmelerde ABD Teksas merkezli madencilerin, son derece sıcak hava şartlarından dolayı faaliyetlerini askıya alması vardı.

Diğer yandan BTC.com verileri, son bir ayda madencilik şirketi Foundry USA’in, çıkarılan 4.165 bloktan 926'sını bularak en yüksek blok ödülünü alan şirket olduğunu gösterdi. Foundry'nin geçen ayki hash oranı, tüm küresel ağın yaklaşık %22.23’ünü oluşturdu. 

JPMorgan (NYSE:JPM) stratejistleri ise bu ayın başında Bitcoin madenciliğiyle ilgili bir rapor hazırladı. Raporda 1 BTC’nin üretim maliyetinin 13.000 dolara kadar düşmüş olabileceği tahmin edildi.

Yazar: Günay Caymaz

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!