Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

BETAM, ikinci çeyrekte yüzde 5,7 büyüme öngördü

BETAM, ikinci çeyrekte yüzde 5,7 büyüme öngördü
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (BETAM) Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından ...

Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi, (BETAM) Prof. Dr. Ozan Bakış ve Araştırma Görevlisi Uğurcan Acar tarafından hazırlanan "Yüksek Büyüme Sürüyor" başlıklı büyümr notunu yayımladı.

Raporda, kesinleşen Nisan, Mayıs ve kısmen açıklanan Haziran ayı GSYH öncü göstergeleri ile yapılan hesaplamalara göre 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla GSYH’nin yüzde 5,7 oranında büyüme öngörüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış verilerle yapılan hesaplamalarla ise 2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla GSYH’nin yüzde 1,1 büyüyeceği tahmin edildi.

Raporda, Dünya Bankası ve OECD Türkiye ekonomisi için 2022 yılı büyüme tahminini sırasıyla yüzde 2,3 ve yüzde 3,7’ye yükselttiği, IMF'nin de yüzde 2,7 olan tahminini yüzde 4’e yükselttiği hatırlatıldı.

Tüketici kredilerinde dörtte biri aşan azalma

2022 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla ÖTV’de yüzde 15’e varan bir artış, kredilerde ise yüzde 6 civarında bir azalış tahmin edildi. Bir önceki yılın aynı çeyreğine göre bakıldığında konut kredileri, tüketici kredileri ve kredi kartlarında dörtte biri aşan azalmalar hesaplandı.

Kamu harcamaları yüksek arttı

Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış veriye göre, 2022 yılının ikinci çeyreğinde kamu yatırım harcamalarında yüzde 23 artış öngörüldü.

Yıllık bazda ise kamunun yatırım harcamalarında ise yüzde 7,8’lik bir artış hesaplandı. Perakende sektöründeki stok seviyesi artışa devam ederken, tüketici kredilerinde olduğu gibi ticari kredilerde de dörtte bire varan azalış tahmin edildi.

Dış ticarette görünüm olumlu

2022 yılının ikinci çeyreğinde, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret rakamlarına bakıldığında ihracatta yüzde 3,5’lik artış, ithalatta ise yüzde 0,6 azalış tahmin edildi. Geçen çeyrek dış ticaret dengesi aleyhine olan gelişmelerin bu çeyrekte lehte olacağı öngörüldü.

Bir önceki yılın aynı çeyreğine kıyasla bakıldığında ise ihracatın yüzde 3,4, ithalatın ise 0,1 artması bekleniyor.

GSYH tahmininde kullanılan diğer mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış değişkenlere bakıldığında hizmet sektörüne olan talepte yüzde 1, elektrik tüketiminde ise yüzde 4 azalış gözlemlendi. Yatırım beklentilerinin ise pozitif olduğu görüldü.

Geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında imalat sanayi üretiminde yüzde 8, hizmet sektörü talebinde ise yüzde 12,8 artış olacağı hesaplandı.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!