Çanakkale
19 Mayıs, 2024, Pazar
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Bakan Pekcan’dan Rusya'ya 'domates kotası' çağrısı

Bakan Pekcan’dan Rusya'ya 'domates kotası' çağrısı
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile gerçekleştirdiği görüşmede, Rusya’ya sadece Türkiye’ye karşı uyguladıkları domates
Yukarıya Çık

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile asıllaştırdığı görüşmede, Rusya’ya yalnızca Türkiye’ye karşı uyguladıkları domates kotası uygulamasından bırakılması için çağrıda bulundu

Bakan Pekcan’dan Rusya'ya 'domates kotası' çağrısı

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Rusya tarafından sadece Türkiye’ye müteveccih olarak uygulanan domates kotası uygulamasından bırakılması gerektiğini söyledi.

Bakanlıktan yapılan söylemeye göre Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Türk-Rus Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komiteyi KEK Eşbaşkanı ve Rusya Federasyonu Enerji Bakanı Aleksandr Novak ile video konferans görüşmesi reelleştirdi.

Buluşmaya, Eriştirme Bakan Takviyecisi Selim Dursun ile Tarım ve Orman Bakanlığı, Enerji ve Natürel Kaynaklar Bakanlığı ve Merkez Bankası’ndan yetkililer katıldı. Buluşmada öncelikli olarak Covid-19 salgını sebebiyle ticaretin önündeki manilerin tespiti ve çözümüne müteveccih mevzular ele alındı.

Ayrıca iki ülkenin cumhurbaşkanları tarafından ortaya konulan 100 milyar dolarlık ticaret hacmi amacına erişmek emeliyle ‘ticareti artırıcı ve basitleştirici’ temkinler görüşüldü.


DOMATES KOTASI ÇAĞRISI

Bakan Pekcan, Rusya tarafından sadece Türkiye’ye müteveccih olarak uygulanan domates kotası uygulamasından bırakılması gerektiğini söyledi.

Pekcan, mevzubahisi uygulamanın gerek beynelmilel ticaret kaidelerine, gerekse iki ülke arasındaki işbirliği ruhuna ters olduğunu korunarak, "Rusya’ya hayvansal mahsul ihracatı yapmasına izin verilen şirketler listesine alınmak üzere onay bekleyen Türk işletmelerinin onay süreçlerinin de geciktirilmeden bitirilmesi gerekir" dedi.


'BÖLGE ÜLKELERİYLE TİCARET SÜRDÜRÜLEMEZ HALE GELDİ'

Covid-19 salgınından en çok etkilenen sektörlerin başında gelen beynelmilel taşımacılık ve lojistik sektörünün de değerlendirildiği buluşmada Pekcan, "Karayolu kotalarının ehemmiyeti son derece arkasıydı ve mevcut mucizevi şartlarda hudutlu rakamdaki kotalar ile bölge ülkeleriyle ticaret sürdürülemez hale geldi. Özellikle Rusya Federasyonu ile ikili ve transit karayolu kotalarının artırılması gerekmektedir. Mevcut şartlarda Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı Türkiye ile Rusya arasındaki taşımalar için de ehemmiyetli bir seçenektir. Denizyolu taşımalarında ise Türk taşımaları için ortaya çıkan liman meselesinin bir an evvel giderilmesi ve kumpaslı Ro-Ro seferlerinin yaşama geçirilmesi ehemmiyetlidir" diye konuştu.

Öte yandan buluşmada Bakan Pekcan, ikili ticarette balansın sağlanması ve ticarette mahallî paraların kullanımının artırılması gerektiğini söyledi.

DOMATES KOTASI UYGULAMSI NEDİR?

Rusya Tarım Bakanlığı tarafından onaylanan kararnameye göre, Türkiye'den alınan domates için kota tanımlanıyor. Son olarak, Rusya'nın Türkiye'den ithal ettiği domatesin kotası 50 bin ton artırılarak 200 bin tona çıkarıldı. Rusya, mayıs 2019'da aldığı kararla Türkiye'den ithal edilen domateste kotayı 50 bin tondan 150 bine çıkarmıştı

DHA

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!