Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

AYM’den kürtaj kararı: İzne bağlanması meşru

AYM’den kürtaj kararı: İzne bağlanması meşru
Mersin’in Mut ilçesinde istismar sonucu hamile kalan R.G.’nin kürtaj talebinin reddedilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi ihlal kararı verdi.
Mersin’in Mut ilçesinde istismar sonucu hamile kalan R.G.’nin kürtaj talebinin reddedilmesine ilişkin Anayasa Mahkemesi ihlal kararı verdi.

Demet ARAN

ANKARA (Anayurt) – Mersin’in Mut ilçesinde 18 yaşından küçük 5 kişinin istismarına maruz kalan R.G. bu istismarların sonucunda hamile kaldı. R.G.’nin ilişkiye zorlandığını beyan etmesinin ardından soruşturma başlatıldı ve R.G. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezi’ne (ŞÖNİM) götürüldü. Soruşturma sürerken R.G. de ailesi de gebeliğin sonlanmasını talep etti. Adli tıp raporunda “Gebeliğin istismar sonucu olması, anne yaşının küçük olması ve annenin ruhsal açıdan travmatik süreç yaşamasından dolayı gebeliğin sonlandırılmasının hem anne hem de ceninin tıbbi yararına olacağı” kanaatine yer verilmesine rağmen Silifke Sulh Ceza Hakimliği zorunluluk hali olmadığı sürece gebeliği sonlandırmanın yaşam hakkı ihlali olacağı gerekçesiyle kürtaj talebini reddetti. Sonrasında dosya Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.

Yüksek mahkeme olayda Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan kişinin maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkının ihlal edildiğine ve R.G.’ye 100 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

KÜRTAJIN İZNE BAĞLANMASI MEŞRU

Kararda kürtaja ilişkin “Kadınların istenmeyen gebeliği sona erdirmeyi talep etmesi kişisel özerklik ve ruhsal veya bedensel bütünlükleriyle doğrudan ilgilidir” ifadesi yer alsa da kürtajın izne bağlanmasına ilişkin şu sözler dikkat çekti:

“Gebeliğin sonlandırılması salt kadının maddi ve manevi varlığını etkilememekte, canlı bir organizma olan ceninin korunmasındaki menfaatlerle kadının maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkı kapsamındaki menfaatlerini gözeterek belli ölçüde kısıtlamalara gitmesi doğal karşılanmalıdır. Ceninin korunmasındaki menfaatin gebe kadının kişisel özerklik, ruhsal veya bedensel sağlığı bakımından vücut bütünlüğü hakkının doğal sınırını oluşturduğu söylenebilir. Bu açıdan gebeliğin sona erdirilmesinin izne bağlanmasının hakkın doğasından kaynaklanan meşru bir amaca dayandığı kabul edilmelidir.”

Kararda somut olaydan bağımsız olarak kürtaj kararını kimin verebileceğine ilişkin ise “Ceninin korunması, kadının tek taraflı iradesiyle gebeliği sonlandıramayacağının kabulünü gerektirir” ifadesi yer aldı. Ayrıca kararda kürtajın izne bağlanmasının sebebinin gebeliğin bir suç sonucu gerçekleşip gerçekleşmediğinin denetlenmesi olduğu belirtilerek “Gebeliğin sonlandırılmasının izne bağlanması suretiyle kişisel özerklik ve vücut bütünlüğünün korunması hakkına yapılan müdahalenin demokratik toplum düzeninin gereklerine uygunluk kriterlerini sağladığı değerlendirilmiştir” denildi.

Somut olaya ilişkin değerlendirmede ise yargılama sürecinde 5237 sayılı kanunda düzenlenen suç sonucu gebeliğin sonlandırılmasına ilişkin şartların irdelenmediği, itiraz merciinin itirazları incelemediği ve gebeliğin sonlandırılması talebinin sürüncemeden bırakıldığı ifade edildi.

KÜRTAJA ERİŞİM İMKANSIZ KILINDI

Kararda şöyle denildi:

“Yargı makamlarının tutumu başvurucunun gebeliğin sonlandırılması imkânına erişmesini imkansız kılmış ve başvurucuya aşırı bir külfet yüklemiştir. Bu durum söz konusu adil dengenin başvurucu aleyhine bozulmasına yol açmış, başvurucunun maddi ve manevi varlığının korunması ve geliştirilmesi hakkına yapılan müdahalenin orantısız olması sonucunu doğurmuştur.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!