Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

Avukatlar müvekkilleriyle özdeşleştiriliyor

Avukatlar müvekkilleriyle özdeşleştiriliyor
FETÖ’nün avukat yapılanmasına yönelik olduğu söyleyen soruşturma kapsamında 7’si stajyer 55 avukatın gözaltına alındığı operasyona ilişkin Ankara Barosu’ndan açıklama geldi.
FETÖ’nün avukat yapılanmasına yönelik olduğu söyleyen soruşturma kapsamında 7’si stajyer 55 avukatın gözaltına alındığı operasyona ilişkin Ankara Barosu’ndan açıklama geldi.

ANKARA (Anayurt) – FETÖ’nün avukat yapılanmasına yönelik olduğu belirtilen soruşturma kapsamında 7’si stajyer 55 avukatın gözaltına alındığı operasyona ilişkin Ankara Barosu yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada operasyonun arama ve el koyma sürecinde hukuka aykırılıklar yaşandığı ifade edildi. Açıklamaya göre yaşanan hukuka aykırılıklar şöyle:

Avukatların ev aramalarının baro temsilcisi çağrılmadan yapılması,
Şüphelilerin avukatlarına ya da Avukat Hakları Merkezi’ne ulaşmasına izin verilmeden telefonlarına el konması,
Basının görüntü alma işlemine göz yumulması,
Dijital veri, bilgisayar, hard disk ve flash bellek imajları evde alınabilecekken doğrudan el koyma yoluna gidilmesi.

Açıklamada yaşanan hukuka aykırılıkların ve hak ihlallerinin Avukat Hakları Merkezi tarafından tutanaklara şerh düşmek ya da ayrı tutanak tutmak suretiyle tespit edildiği ifade edildi.

Açıklamada avukatlar hakkındaki arama ve el koymanın özel olarak düzenlenmesinin sebebinin, avukatın yargı görevini yerine getirirken bağımsız savunmayı serbestçe temsil etmesi, yaptığı görevin kamu hizmeti olması, sır saklama yükümlülüğü ve her şeyden önce savunma hakkının korunması olduğu belirtildi. Şüpheli avukatlara soruşturma sürecinde sorulan bazı sorulardan avukatların görevlerini icra etmeleri nedeniyle müvekkilleri ile özdeşleştirildiklerinin anlaşıldığı belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Avukatlık mesleğinin gereği gibi yürütülebilmesi ve bağımsızlığı amacıyla benimsenen, ulusal ve uluslararası mevzuat ve AİHM içtihatları ile güvence altına alınan avukatın müvekkili ile özdeşleştirilmesi yasağını yok saymak son derece vahim olup, vatandaşın savunma hakkını yok saymak, hukuk devletini yok saymak demektir. Adil yargılanma ilkesinin en önemli teminatını işlevsiz hale getirmek demektir. Avukatın mesleki faaliyetinin sorgulanması için gözaltına alınması gibi bir hukuk devletinde tartışmasının dahi yapılamayacağı hukuk dışı ve suç teşkil eden bir uygulamanın konuşuluyor olması dahi Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na hiç zaman geçirmeksizin dosyadaki gizlilik kararını kaldırmak, şeffaf şekilde yürüteceği soruşturmayı hızla sonuçlandırmak, hak ihlallerine hemen son vermek ve süreçte sorumluluğu bulunanlarla ilgili resen işlem yapmak ve kamuoyunu aydınlatmak sorumluluğunu yüklemektedir.”

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!