Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Ardahan Göle Demiryolu, bölgenin lojistik potansiyelini artıracak

Ardahan Göle Demiryolu, bölgenin lojistik potansiyelini artıracak
​​​​​​​Ardahan AK Parti Milletvekili Orhan Atalay ile Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Ruslar döneminde sarıçam ağaçlarını taşımak amacıyla yapılan ve yeniden hayata geçirilmesi düşünülen Göle-Kars tren hattı güzergâhında incelemelerde bulundu.

ARDAHAN (İGFA) - Ardahan Milletvekili Orhan Atalay ile SERKA Genel Sekreteri İbrahim Taşdemir, Göle ilçesindeki yatırım alanlarını gezerek yetkililerden bilgi aldı. Atalay ve Taşdemir daha sonra 93 harbi olarak bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus savaşında Göle-Kars arasında yapılan demiryolu güzergâhını gezdi. Göle ilçesindeki sarıçam ormanlarını Kars’a taşımak ve aynı zamanda ulaşım amacıyla kurulan atlı tren hattı bölgede uzun yıllar hizmet verdi. Atalay ve Taşdemir’e tren hattıyla ilgili bilgi veren Göle ilçesinde gazetecilik yapan Şanlıbey Alabay, hattın 1930’lu yıllara kadar kullanıldığını ifade etti. Hattın geçmişte yolcu ve özellikle sarıçam tomruklarını taşımada kullanıldığını belirten Alabay, eski adı Merdinik olan Göle ile Kars arasındaki Konga yolu üzerinde çalışan Dekavili Atlı Tren Hattı’nın Ruslar tarafından kurulduğunu ve kadana atlarıyla çalıştığını söyledi.

 

Milletvekili Orhan Atalay, hattın geçmişte çok aktif olarak kullanıldığını ve bölge için lojistik potansiyele sahip olduğunu söyledi. SERKA Genel Sekreteri Taşdemir ise Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı işbirliğiyle yürütülen “COVID-19 Krizine Yanıt ve Dayanıklılık” projesi kapsamında dış ticaret fırsatlarından daha etkin yararlanılması, bölgeler için kırılgan sektörlerin analizi ve raporlanması için TRA2 Bölgesi Lojistik Sektörü Analizi çalışması yapıldığını dile getirdi. Taşdemir, “Bu bağlamda Kars-Göle demiryolu hattı şu an aktif olmasa da bölgemize avantaj sağlayacak bir potansiyele sahiptir. Hat ile ilgili ilerleyen dönemlerde gerekli planlamalar ve araştırmalar yaparak yeniden hayata geçirilmesi niyetindeyiz. Hali hazırda bölgemizde aktif olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu ve 2021 yılında açılması planlanan Kars Lojistik Merkezi yanı sıra buranın yatırım programına alınarak gerekli altyapının yapılması bölgenin Lojistik potansiyelini artıracaktır. Yapacağımız planlamalar neticesinde yatırım programına alınması için de paydaşlarımızla birlikte işin takipçisi olacağız” diye konuştu.

 

 





Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!