Çanakkale
26 Nisan, 2024, Cuma
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

APPLE IOS 16 HAKKINDA MERAK EDİLENLER

APPLE IOS 16 HAKKINDA MERAK EDİLENLER
Apple, Kilit Ekranı’nda şimdiye kadar yapılan en büyük güncellemeyle birlikte kullanıcıların iPhone deneyimini dönüştüren yeni paylaşma ...

Apple, Kilit Ekranı’nda şimdiye kadar yapılan en büyük güncellemeyle birlikte kullanıcıların iPhone deneyimini dönüştüren yeni paylaşma, iletişim ve akıllı teknoloji özellikleri sunan iOS 16’nın ön tanıtımını yaptı. iOS 16; fotoğraf koleksiyonunun aile üyeleriyle sorunsuz şekilde paylaşılmasını sağlayan iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi, kullanıcıların kolayca iletişim kurmalarına yardımcı olmak için Mesajlar ve Mail uygulamalarında yapılan güncellemeler ve Canlı Metin ile Görsel Arama özelliklerinde yapılan güçlü iyileştirmelerle geliyor.

“iOS 16, iPhone ile yaşadığınız deneyimi dönüştürecek güncellemeler sunan kapsamlı bir sürüm.” açıklamasını yapan Apple’ın Yazılım Mühendisliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Craig Federighi sözlerini şöyle sürdürdü: “Kilit Ekranı’nın görünümünü ve işleyişini, bu ekranı daha kişisel ve kullanışlı hale getiren heyecan verici yeni özelliklerle tamamen yeniden tasarladık; aileler için iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi özelliğini sunduk; Mesajlar ve Mail uygulamalarına eklediğimiz yeni özelliklerle iletişimi daha da kolaylaştırdık ve akıllı teknolojilerden yararlanarak Canlı Metin ve Görsel Arama özelliklerinde yapılan güncellemelerle geliştirdik.”

Kişiselleştirilmiş Bir Kilit Ekranı Deneyimi
Kilit Ekranı, iOS 16’da daha kişiye özel, göz alıcı ve kullanışlı hale geliyor. Yani çok katmanlı efekt sayesinde, fotoğraflardaki süjeler Kilit Ekranı’ndaki saatin önüne etkileyici bir şekilde yerleştiriliyor ve bir derinlik hissi elde ediliyor. Dileyen kullanıcılar tarih ve saatin görünümünü etkileyici yazı stilleri ve renk seçenekleriyle değiştirebiliyor.

Kilit Ekranı’nda, Apple Watch komplikasyonlarından ilham alan araç takımları bulunuyor. Bu araç takımları yaklaşan takvim etkinlikleri, hava durumu, pil seviyeleri, alarmlar, saat dilimleri, Aktivite halkalarının ilerleme durumunu ve daha birçok bilgiyi bir bakışta görmeyi kolaylaştırıyor.

Yeni Kilit Ekranı galerisinde, özel kültürel anları kutlayan Pride ve Birlik gibi Apple koleksiyonları, gün içinde değişen hava durumunu canlı olarak görüntüleyen Hava Durumu duvar kağıdı ve Dünya, Ay ve Güneş Sistemi’nin görünümlerini gösteren Astronomi duvar kağıdı gibi ilham veren çeşitli seçenekler yer alıyor. Kullanıcılar favori emoji’lerini veya renk kombinasyonlarını kullanarak da Kilit Ekranları oluşturabiliyor. Birden çok Kilit Ekranı sayesinde kullanıcılar favorileri arasında tek bir kaydırma hareketiyle geçiş yapabiliyor.

Canlı Etkinlikler, kullanıcıların spor karşılaşmaları, antrenmanlar, araç paylaşımı veya yemek siparişi gibi etkinlikleri doğrudan Kilit Ekranı’ndan gerçek zamanlı olarak takip etmelerine yardımcı olan yeni bir özellik. Ekranın alt kısmından yukarı kayacak şekilde yeniden tasarlanan bildirimler, kullanıcıların kişiselleştirilmiş Kilit Ekranlarını net bir şekilde görmelerine imkan veriyor.

Ekranın alt kısmından yukarı kayacak şekilde yeniden tasarlanan bildirimler, kullanıcıların kişiselleştirilmiş Kilit Ekranlarını net bir şekilde görmelerine imkan veriyor.

Odak ile Dengeyi Bulma
Daha güçlü olan odak özelliği, daha kolay kurulabiliyor ve şimdi Kilit Ekranı’na da bağlanabiliyor. Böylece kullanıcılara Kilit Ekranı duvar kağıdını ve araç takımlarını belirli bir Odak’a bağlama olanağı sunuyor. Kullanıcılar ekranı kaydırıp ilgili Kilit Ekranı’na geçiş yaparak istedikleri Odak’ı etkinleştirebiliyor. Odak filtreleri sayesinde Takvim, Mail, Mesajlar ve Safari gibi uygulamalar yalnızca ayarlanan Odak ile ilgili içerikleri göstererek kullanıcının daha iyi bir denge bulmasını sağlıyor.



iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi ile Aile Fotoğrafları Tek Bir Yerde
iCloud Paylaşılan Fotoğraf Arşivi, altı adede kadar kullanıcının ortak çalışabileceği, katkıda bulunabileceği ve keyfini çıkarabileceği ayrı bir iCloud arşivi sayesinde ailelere fotoğrafları sorunsuz şekilde paylaşmanın yeni bir yolunu sunuyor. Kullanıcılar kişisel arşivlerindeki mevcut fotoğrafları paylaşmayı tercih edebiliyor ya da başlangıç tarihine veya fotoğraflardaki kişilere göre paylaşımda bulunabiliyor. Dileyen kullanıcılar Kamera uygulamasındaki yeni açma/kapatma düğmesini kullanarak fotoğrafları otomatik olarak Paylaşılan Arşiv’e gönderebiliyor. Ayrıca kullanıcılar, Paylaşılan Fotoğraf Arşivi’ndeki katılımcıların bulunduğu fotoğrafları paylaşmaları için akıllı öneriler alıyor. Paylaşılan Fotoğraf Arşivi’ndeki tüm kullanıcılar, paylaşılan fotoğraf veya videolar ekleme, bu içerikleri silme, düzenleme ya da favori olarak işaretleme erişimine sahip oluyor. Böylece paylaşılan fotoğraf ve videolar her kullanıcının Anılar ve Öne Çıkan Fotoğraflar bölümünde görünüyor ve herkes ailesiyle paylaştığı anları yeniden yaşayabiliyor.

Mesajlar Uygulamasında Yapılan Güncellemeler
Kullanıcılar yeni gönderdikleri mesajları düzenleyebiliyor veya geri çekebiliyor, yakın zamanda sildikleri mesajları kurtarabiliyor ve daha sonra tekrar okumak istedikleri yazışmaları “okunmadı” olarak işaretleyebiliyor. Mesajlar uygulamasına gelen SharePlay özelliği sayesinde, sohbet ederken eşzamanlı olarak film izleyip şarkı dinleyebilmek ve oynatma denetimlerini paylaşmak mümkün.

Mail İçin Yeni Araçlar
Kullanıcılar şimdi, mail’lerin gönderileceği zamanı önceden ayarlayabiliyor ve gönderdikleri bir mesajı alıcının gelen kutusuna ulaşmadan önce iptal etme fırsatına kavuşuyor. Mail uygulaması kullanıcının mail’e ek gibi önemli bir unsuru eklemeyi unuttuğunu algılayabiliyor. Kullanıcılara Daha Sonra Anımsat özelliğiyle bir mesajı herhangi bir tarih ve saatte yeniden öne çıkarma seçeneği de sunuluyor. Takip önerileri ise kullanıcılara henüz yanıt almadıkları mail’leri takip etmelerini otomatik olarak hatırlatıyor. Arama özelliğinde yapılmış en büyük yeniliklerle gelen Mail uygulaması, en yeni tekniklerden yararlanarak daha amacına uygun, doğru ve eksiksiz arama sonuçları veriyor. Kullanıcılar mail’lerde arama yapmaya başladıkları anda en son mail’leri, kişileri, belgeleri ve bağlantıları görebiliyor.

Canlı Metin ve Görsel Arama Özelliklerinde Yapılan Geliştirmeler
Aygıt içi akıllı teknolojilerden faydalanarak iOS genelindeki görsellerde yer alan metinleri tanıyabilen Canlı Metin özelliği, şimdi videoları da kapsayacak şekilde genişletiliyor. Kullanıcılar videoları diledikleri karede duraklatıp metinle etkileşim kurabiliyor. Canlı Metin ayrıca kullanıcıların para birimlerini hızla dönüştürmelerini, metinleri başka dillere çevirmelerini ve daha fazlasını sağlayan yeni bir özellik de sunuyor.



Görsel Arama, kullanıcıların bir fotoğrafın süjesine dokunup basılı tutarak süjeyi arka plandan kaldırmalarını ve Mesajlar gibi uygulamalara yerleştirmelerini sağlayan yeni bir özellik sunarak fotoğraf arama deneyimini bir adım öteye taşıyor. Görsel Arama özelliği şimdi kuşları, böcekleri ve heykelleri tanımlayabiliyor.


Yeni Nesil CarPlay
CarPlay, insanların araçlarıyla etkileşim kurma şeklinde temel bir değişim yarattı. Yeni nesil CarPlay ise aracın donanımıyla derin bir entegrasyon sağlayarak daha da ileri gidiyor. CarPlay araç içindeki birden çok ekranda içerik gösterebilmesi sayesinde benzersiz ve tutarlı bir deneyim yaratacak. Araçla daha derin entegrasyon, kullanıcıların radyoyu denetleme veya klima ayarlarını doğrudan CarPlay’den düzenleme gibi işlemler yapabilmelerine olanak tanıyor. Üstelik CarPlay, araç verilerini kullanarak hızı, yakıt seviyesini, sıcaklığı ve daha birçok bilgiyi gösterge paneline yansıtacak. Kullanıcılar farklı gösterge paneli tasarımları arasından seçim yaparak sürüş deneyimini kişiselleştirebilecek. Araç takımlarına yönelik ek destek ise kullanıcıların Hava Durumu ve Müzik uygulamalarındaki bilgileri aracın kontrol panelinde bir bakışta görmelerini sağlayacak. Yeni nesil CarPlay hakkında daha fazla bilgi önümüzdeki günlerde açıklanacak ve araçlarla ilgili duyurular gelecek yılın sonunda başlayacak.



iOS 16’nın geliştirici önizlemesi bugünden itibaren developer.apple.com adresinde Apple Geliştirici Programı üyelerine, halka açık beta sürümü ise gelecek ay beta.apple.com adresinde iOS kullanıcılarına sunulacak. Yeni yazılım özellikleri bu sonbaharda, iPhone 8 ve daha yeni modeller için ücretsiz yazılım güncellemesi olarak kullanıma sunulacak. Daha fazla bilgi için lütfen apple.com/tr/ios/ios-16-preview sayfasını ziyaret edin. Özellikler değiştirilebilir. Bazı özellikler her bölgede veya her dilde kullanılamayabilir.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!