Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

Ağlamanın Sağlığa 7 Faydası

Ağlamanın Sağlığa 7 Faydası
Hepimiz zaman zaman bazen ağlarız. Bir kişi diğerinden daha fazla, ancak rakamlar yalan söylemez. Tilburg Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar ...

Hepimiz zaman zaman bazen ağlarız. Bir kişi diğerinden daha fazla, ancak rakamlar yalan söylemez. Tilburg Üniversitesi'nden yapılan araştırmalar, erkeklerin dört haftada ortalama 1 kez, kadınların ise dört haftada ortalama 2,7 kez ağladığını gösteriyor. Bu hiç de kötü bir şey değil! Aşağıda ağlamanın faydalarına bir göz atın.

1. AĞLAMAK SİZİ SAKİNLEŞTİRİR

2014 yılında yapılan araştırmalar, ağlamanın rahatlatıcı bir etkisi olduğunu gösteriyor. Araştırmada ağlamanın parasempatik sinir sistemini harekete geçirdiği ve bu da insanların rahatlamasına yardımcı olduğu açıklandı.



2. SİZE DAHA FAZLA DESTEK VERİR

Bazen insanlar bir şeyin seni ne kadar rahatsız ettiğini anlamazlar ama ağladığında birdenbire daha iyi anlarlar. 2016 yılında yapılan araştırmalar, ağlamanın sözde bağlanma davranışı olduğunu göstermektedir. Bu, ağlamanın insanların sizi rahatlatmak ve sizi desteklemek istemesine neden olduğu anlamına gelir.

3. ACIYI GERÇEKTEN HAFİFLETİR

Bir şey sizi üzdüğü için ağladığınızda, ağrı genellikle oldukça keskindir, ancak ağladıktan sonra rahatlamış hissedersiniz. Bu tanıdık geliyor mu? Bu o kadar tuhaf değil. Araştırmacılar, ağladığınızda vücudunuzun oksitosin ve endorfin ürettiğini keşfetti. Bu bileşenler insanları iyi hissettirir ve bu yüzden keskin acıyı biraz daha az yoğun yaşarsınız.



4. SİZE DAHA İYİ BİR RUH HALİ VERİR

Vücudunuz, yukarıda açıklandığı gibi, ağladığınızda oksitosin ve endorfin üretir. Bu yüzden ağlamak, ağladıktan sonra kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlar ve sizi daha iyi bir ruh haline sokar.

5. DAHA AZ STRESE NEDEN OLDUĞU SÖYLENİR

Daha yapılacak çok araştırma var ama araştırmacılar ağlamanın stresi azaltabileceğine inanıyor. Ağladığınızda, gözyaşlarınız belirli bir konsantrasyonda stres hormonu içerir. Bu stres hormonları, ağladığınızda vücudunuzu terk eder ve araştırmacılar, ağladıktan sonra daha az stres yaşadığınıza dair bir teori geliştirdiler. Araştırmacılar, yine de yapılacak çok fazla araştırma olduğunu belirtiyorlar.



6. BAKTERİLERDEN KORUR

Gözyaşları, gözlerinizin temiz kalmasına yardımcı olan lizozim adı verilen bir şey içerir. 2011 yılında yapılan araştırmalar, lizozimin belirli bakteri türlerine yakalanma riskini bile azalttığını gösteriyor.

7. GÖRÜŞÜNÜZÜ İYİLEŞTİREBİLİR

Çoğu insan gözyaşlarını, ağladığınızda yanaklarınıza dökülen damlalar olarak bilir, ancak 'bazal gözyaşı' denen bir şey de vardır. Bu, göz kırptığınızda üretilen sıvıdır. Gözlerinizi nemli tutar ve net görmenizi sağlar. Bazen gözleriniz biraz kuru olabilir, bu da biraz daha az görmenizi sağlar. Ağladığında bir süre gözlerinin nemli olacağını bilirsin.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!