Çanakkale
16 Nisan, 2024, Salı
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği Gerçekleşti

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü Etkinliği Gerçekleşti
CHP Buca 8 Mart’ta emekçi kadınlarla buluştu

CHP Buca 8 Mart’ta emekçi kadınlarla buluştu

8 Mart ruhu Buca’da emekçi kadınları sardı

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Buca İlçe Başkanlığı, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü vesilesiyle Şirinyer Düğün Salonu’nda ”Kadınlar yapamaz” denilen mesleklerde emek veren kadınlarla bir araya gelerek mücadelenin ve var olma savaşının en güzel örneğini verenlere teşekkür plaketi verdi.. CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş Gültepe, ”Biz kadınların uyanışı, boyun eğmemesi yeni bir çağın işaretidir. Unutmayalım; dünya ve gelecek emekçi kadınların ellerinde güzelleşecek” dedi.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün en önemli etkinliklerinden biri Buca’da gerçekleştirildi. CHP İlçe Başkanlığı’nın Şirinyer Düğün Salonu’nda emekçi kadınlarla beraber düzenlediği etkinlik pek çok kadında unutulmaz izler bıraktı, farkındalığı artırdı. ”Kadınlar yapamaz” denilen mesleklerden kadınlara bunun en güzel örneklerini yarattıkları için teşekkür plaketi verildi. Toplantıda açılış konuşması yapan CHP Buca İlçe Başkanı Hacer Taş Gültepe, insanı insan yapan en temel değerin emek olduğunu vurgulayarak emeğe en yoğun saldırının olduğu bu dönemde daha fazla mücadelenin elzem olduğunu kaydetti. Gültepe, ekonomik kriz ve özgürlüklerin kısıtlanmasının tüm halkı etkilediğini belirterek, ”Ancak merkezi hükümet tarafından ucuz emek, kutsal annelik ve iyi eş kalıplarına sıkıştırılmaya çalışılan kadınlarımızı çok daha fazla etkiliyor. İşte yine bir 8 Mart ve yine içi boş laflarla vitrin yapılarak yılın 365 günü kadını ikinci sınıf vatandaş olarak gören zihniyetlere 8 Martların gerçek anlamını, amacını anlatmak, haykırmak zorunda olduğumuz bir gün yaşıyoruz” diye konuştu.

129 KADINA ANMA

Kadın cinayetlerinin son bulması için en garantör hukuki metinlerden biri olan İstanbul Sözleşmesi’nin Hükümet tarafından feshedildiğini hatırlatan Gültepe, 8 Mart’ın hem evde hem işyerinde yaşamı her gün yeniden üreten kadınlara adanmış bir gün olduğunu söyledi. Gültepe, ”8 Mart dünya kadınlarının yüz yıllardır süren dayanışma, direnme, isyan ve mücadelesinin en önemli günüdür. Bu yolda can veren 129 kadın emekçimizi anma günüdür aynı zamanda” dedi.

BÖYLE BİR İKTİDARLA YÖNETİLMEK İSTEMİYORUZ

Kadınların onları ikinci sınıf gören, laikliği yok eden zihniyet tarafından yönetilmek istemediğini dile getiren Gültepe, ”Yıllarca kadınları andığı her cümlesinde doğurun, anne olun, evinizde oturun diye buyuran bir zihniyetle yönetilmek istemiyoruz. Kadın cinayetlerini duygusuzca izleyip ‘cinayetler artmıyor sadece görünür hale geldi’ gibi söylemlerde bulunan bir iktidarı istemiyoruz. Yıllardır kadın düşmanı bir iktidarla yönetiliyoruz, ama biz artık böyle bir iktidarla yönetilmek istemiyoruz” diye konuştu.

KADINLARIN UYANIŞI YENİ BİR ÇAĞIN İŞARETİDİR

Kadın cinayetlerinin politik olduğunu, kadının siyasal yaşamda eksik temsilinin bulunduğunu ifade eden Gültepe, kadınların tüm güçlüklerin üstesinden gelecek güce sahip olduğunu, kadınların siyasette ve emek dünyasında sayısal güce ulaşsa da kadın değerlerine dayalı bir siyaset biçimi ve emek haritası belirlemedikleri sürece niteliksel dönüşümün gerçekleşmeyeceğine dikkat çekti. CHP olarak Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun bu konudaki sözlerinin de kendilerine rehber olduğunu vurgulayan Gültepe, ”Biz kadınların uyanışı, boyun eğmemesi yeni bir çağın işaretidir. Unutmayalım; dünya ve gelecek emekçi kadınların ellerinde güzelleşecek” dedi.

SENEM: GÜN ARTIK KANUNLARI DEĞİL İKTİDARI DEĞİŞTİRME GÜNÜDÜR

CHP Buca İlçe Kadın Kolları Başkanı Pervin Senem de, kadınların üretim hayatının insanlık tarihi kadar eski olduğunu vurgulayarak ”Bugün canlarıyla bedel ödeyen kız kardeşlerimizi anma günüdür. Uğradıkları haksızlıkları kabul etmeyerek kaderlerini değiştirme iradesi gösteren bütün kadınlara saygı günüdür. Bugün, eşitsizliklere karşı dayanışmayı yükseltme ve mücadele günüdür. 2021 yılında 217’si şüpheli olmak üzere 497 kız kardeşimiz katledildi. 497 bir sayı değildir; evlattır, kardeştir, annedir, hayattan koparılan canlardır. Biz tek bir kız kardeşimizin şiddet görmesine, hayattan koparılmasına tahammül edemezken, 497 kadının ölümü ile teselli olunmasına isyan ediyoruz. Gün artık kanunları değil iktidarı değiştirme günüdür” dedi.

CHP Buca Gençlik Kolları Başkanı İrem Gökmen ise, Bizim için 8 Mart, sadece eşit be özgür bir geleceğin iradesi değil, aynı zamanda hak mücadelesi veren tüm karınlara saygı duruşudur. Kadınlar tarih boyunca tüm toplumsal mücadelelerin en ön saflarında yer aldı. Sahip olduğumuz her hakta, edindiğimiz her kazanımda o cesur kadınların payı vardır.

….

Biz CHP’li Kadınlar olarak bu kavganın, geleceğin aydınlık günlerini barındıran bu umudunda yılmaz savunucularıyız. Bizler, haklı mücadelemizi örgütleyerek tarihe yön verenler olacağız.

EMEKÇİ KADINLARDAN DUYGULANDIRAN KONUŞMA

Etkinliğe katılan emekçi kadınlardan Selvi Sinan, iki çocuk annesi 45 yaşında bir kadın olarak hayatı boyunca hep çalıştığını belirterek, ”Yokluktan gelen bir insanım, hayatım boyunca ayaklarımın üzerinde durmaya çalıştım. İşimi çok seviyorum. Bana çok tepki gösterdiler. Kadın bu işi yapamaz dediler ama yaptım. İzmir’in güzel sokaklarını temizlemekten gurur duyuyorum. Sabah erkenden kalkıyorum, karanlıkta süpürgecilik yapıyorum ve hiç korkmuyorum, korkmayacağım. Biz kadınlar her zaman güçlü olmak zorundayız” dedi.

SANAYİDE SIFIRDAN BAŞLAYIP TÜRKİYE’NİN SAYILI AKSESUARCISI OLDU

2012 yılından bu yana 6. Sanayide Pompa Enjektör Bakım Servisi açan ancak ailevi sorunlar nedeniyle devrettiğini anlatan iki çocuk annesi Ceylan İrdem de o zamanlar 6 yaşında olan kızıyla bir araç aksesuar dükkanının dışında bir köşede açtığı küçük tezgahı yine bir aksesuarcı dükkanına çevirdiğini belirtirken gözyaşlarını tutamadı. . Şu an tek başına başladığı işte 8 kişiyi istihdam ettiğini belirten İrdem, ”Fakat ben tüm bunları yaparken sanayideki ustaların bakışları veya erkek müşterilerin görüşleri hep ‘Ben kadına iş yaptırmam’ veya ‘Kadın turbodan, arabadan ne anlar’ idi. Hiçbirine kulak asmayıp çalışmaya devam ettim, şu anda oğlum üniversite mezunu, kızım özel okulda okuyor. Türkiye’nin belli başlı turbocularından biriyim. Öyküm, başkasına bağlı kalmak istemeyen tüm kadınlara ilham olsun” diye konuştu.

”KADININ YAPAMAYACAĞI İŞ YOKTUR”

Yine 6. Sanayi Sitesi’nde 2010 yılından 2017’ye kadar egzoz emisyon sorumlusu olduğunu, 2017’den sonra da bir lastik firmasında rotbalansçılık yaptığını belirten Sibel Duman, ”İki çocuğum var. Benim görüşüm bir kadının yapamayacağı iş yoktur. Müşteriler de önce şaşırıyordu sonra emeğim takdirle karşılandı” dedi.

Kepçe operatörü Akgül Gültekin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin kadınlara yönelik istihdamında yer almaktan mutluluk duyduğunu belirterek, ”Bir kız çocuğu annesi olarak Sayın Tunç Soyer’e teşekkür ederim. Bu işin ilklerinden olduğum için gururluyum. Mesleklerin cinsiyetinin olmadığına ve her alanda kendini geliştirmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.

Adım LATİFE DURSUN; 6.Sanayi Sitesi Yaşar Oto Döşeme Ramazan AKGÖZ’ün yanında oto döşeme ustası olarak çalışıyorum. 2005 yılında bu sektörde işe başlamamın sebebi sanayi sitesindeki bayan çalışanların azınlık da olduğunu gördüm. İşe başladığım ilk yıllarda gerek müşteriler gerekse sanayideki diğer çalışanlar kadın olduğum için bu işte başarı sağlayamayacağını düşündüler. Ancak ben bu algıyı kırdım ve bir kadının neler yapabileceğimi kanıtladım ve farkındalık yarattım, çünkü kadın elinin değdiği her yerde çiçekler açar ve bende bunu başardım. Mutluyum. Tüm kadınların gününü kutlarım.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!