Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

7 saatlik kademeli mesai gerçekçi değil

7 saatlik kademeli mesai gerçekçi değil
Megakent İstanbul’da uygulanması gündemde olan kademeli mesai saatleri, 7’şer saatlik dört farklı zaman dilimi olarak planlandı.
Megakent İstanbul’da uygulanması gündemde olan kademeli mesai saatleri, 7’şer saatlik dört farklı zaman dilimi olarak planlandı.

Salih KAPLAN

ANKARA (Anayurt) - İstanbul’da yolculuğun yoğun olduğu 20 ilçede mesai saatlerinin 07.00-14.00, 08.00-15.00, 09.00-16.00 ve 10.00-17.00 şeklinde dört gruba bölünmesi planlanıyor. Kademeli mesai saatleri ile insan yoğunluğunu azalması, saatlik 50 bin yolcu sayısının 20 binin altına düşürülmesi ile virüsün bulaşma riskinin azaltması hedefleniyor. Ancak kademeli mesai uygulamasına özel sektörün de dahil edilmesi, Türkiye’deki ortalama çalışma saatleriyle kıyaslandığında pek mümkün görünmüyor. Plana göre günlük mesai 7 saat olarak belirlenmişken Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre, haftalık ortalama çalışma süresinin en fazla olduğu ülkeler arasında ikinci olan Türkiye’de haftalık ortalama çalışma süresi 46,4 saat. Bu da bir gün hafta tatili yapan bir çalışan için ortalama günlük 7 saat 44 dakika çalışma süresi anlamına geliyor. Bu sürenin evden telafi edilmesi ise en çok seyahat eden market çalışanları, emniyet mensupları ve sağlık çalışanları gibi fiziksel ortamdan bağımsız çalışamayanlar için mümkün görünmüyor.

Yeniden yükselişe geçerek bu eğilimi sürdüren Kovid-19 salgınına karşı alınması planlanan önlemlerden biri olarak Toplu Ulaşım Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı tarafından kademeli mesai fikri gündeme getirilmişti. Ilıcalı, yaptığı açıklamada, “Mesailer 4 gruba ayrılsa ve sabah 07.00, 08.00, 09.00 ve 10.00’da başlayan gruplar olursa metrobüs için 50-55 binlik rakamlar en az 20 bine düşer. Bu sayede sosyal mesafe ayarlanır, risk azaltılır” ifadelerini kullanmış ve İstanbul Valiliğinin kademeli mesai uygulamasına özel sektörün de dahil edilmesi için çalışma yürüttüğünü dile getirmişti.

MESAİ SAATİ ORTALAMASI EN YÜKSEK İKİNCİ ÜLKE

Ancak OECD tarafından paylaşılan haftalık çalışma saatlerine ilişkin verilere göre Türkiye’de haftalık ortalama çalışma süresi 46,4 saat ile yasal sınırın üzerinde. OECD ülkelerinde bu ortalama 37 saat iken Türkiye, Kolombiya’nın ardından ortalama çalışma süresi en fazla ikinci ülke konumunda. Türkiye’yi Meksika, Kosta Rika ve Güney Afrika gibi ülkeler takip ediyor.

İş Yasası’na göre haftalık çalışma süresi limiti 45 saat olan Türkiye’de ortalama fiili çalışma süresi güne bölündüğünde ise haftada bir gün izin yapan bir çalışan için günlük mesai süresi ortalama 7 saat 44 dakikaya denk oluyor. Genellikle 9-10 saat çalışma sürelerinin olduğu özel sektörde ise bu durum daha da vahim. Özel sektör için çalışma süreleri istisnadan kurala dönüşmüş durumda. Market çalışanları, emniyet mensupları ve sağlık çalışanları gibi fiziksel ortamdan bağımsız çalışamayanlar da düşünüldüğü zaman 7’şer saatlik kademeli mesai uygulaması özel sektör için çalışma süreleri düşürülmediği sürece sürdürülebilir görünmüyor.

İstanbul İstatistik Ofisi verilerine göre kademeli mesainin uygulanması planlanan İstanbul’da 4 milyon 137 bin 618 sigortalı çalışan bulunuyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!