Çanakkale
29 Mart, 2024, Cuma
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

5.Etnospor Forumu Bakü’de Başladı

5.Etnospor Forumu Bakü’de Başladı
Geleneksel sporların ihyası temasıyla düzenlenen 5. Etnospor Forumu Azerbaycan’ın Başkenti Bakü’de başladı. Açılış konuşmalarıyla başlayan forumun ilk gününde, bakanlar paneli ve çeşitli oturumlarda geleneksel sporların geleceği konuşuldu

Geleneksel Sporların İhyası İçin Buluştular

Dünya Etnospor Konfederasyonu tarafından bu yıl 5’incisi gerçekleştirilen Etnospor Forumu Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı. DEK’e bağlı olarak faaliyetlerini sürdüren 20 kurumsal üye temsilcilerinin yanı sıra; 45 farklı ülkeden devlet yetkilileri, federasyon temsilcileri, araştırmacılar ve akademisyenler 5. Etnospor Forumu’nda buluştu.

Açılış Konuşmaları Gerçekleşti

Forum, Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Ferid Gayıbov, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif tarafından gerçekleştirilen açılış konuşmalarıyla başladı.

Gayıbov: Forum Çok Güzel Sonuçlara Vesile Olacak

Gerçekleştirdiği açılış konuşmasında forumun önemine değinen Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Ferid Gayıbov, “2005’ten bu yana 5 Mart ülkemizde Beden Terbiyesi ve Spor Günü olarak kutlanmaktadır. Bu kapsamda bir hafa boyunca muhtelif bölgelerde birçok spor etkinliği gerçekleşiyor. 5. Etnospor Forumu’nun bu önemli haftaya denk gelmesi bizim için olukça anlamlı. İnanıyorum ki 5. Etnospor Forumu’nun geleneksel sporlara değer katacak çıktıları olacaktır.” dedi.

Necmeddin Bilal Erdoğan: DEK İlkeleri Merkezine İnsanı Alıyor

DEK’in üstlendiği misyona değinen Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Bilal Erdoğan, “İçerisinde bulunduğumuz günler bizlere gösteriyor ki, DEK’in üstlendiği ve faaliyet alanlarını inşa ettiği barış dayanışma, saygı ve gelenek ilkelerine insanlık her geçen gün daha fazla ihtiyaç duymaktadır. İnsanları bir arayı getiren, merkezine insanı ve daha sonra bütün canlıları alan her türlü spor, kültür, gelenek ve sanatı unutulmaya yüz tuttuğu tozlu sayfalardan çıkarmak için el birliği ve gönül birliği yapmak kaçınılmaz hale gelmiştir.” şeklinde konuştu.

DEK’ten Yeni Çalışmalar

DEK Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan DEK’in yaptığı çalışmalara değinerek, “Forumlarımız sonrası ortaya çıkan deklarasyonlar neticesinde Geleneksel Sporlar Ansiklopedisi ve WEC Doktora Burslarıyla bu alanda önemli adımlar atılmış oldu. Ansiklopedi, geleneksel sporlar adına yapılmış en zengin kaynak olma özelliğini taşıyor. Yine doktora burslarıyla akademik sahada yapılacak nitelikli araştırmaları sürdürülebilirlik ilkesine uygun olarak destekleme kararı aldık ve bu bursların yoğun ilgi gördüğünü gözlemledik.” ifadelerini kullandı

Maimunah Mohd Sharif: Sporların Gücünü Daha İyi Bir Gelecek İçin Kullanıyoruz

Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, sporun insanlığı buluşturduğunu belirterek, “Geleneksel sporlara gönül vermiş bireyler olarak burada birlikte olduğumuz için oldukça şanslıyız. İnanıyorum ki bu forum insanlık için oldukça faydalı. Sporların gücünü daha iyi bir gelecek için kullanıyoruz ve ben burada olmaktan mutluluk duyuyorum.” dedi.

Baghdad Amreyev: Kültür Mirasına Katkı Sunuluyor

Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, çalışmaların kültür mirasına katkı sunduğunu vurgulayarak, “Teşkilatımızın İstanbul’da düzenlenen son sekiz zirvesinde devlet başkanlarımız Dünya Göçebe Oyunları’nın ve geleneksel sporların kültürel diyaloğa dönüşmesinde önemli bir rol oynadığı konusunda mutabık kaldılar. Bu çalışmaların kültür mirasına katkı sunduğu yönünde ortak bir düşünceye varıldı.” diye konuştu.

Ortak Bildiri İmzalandı

Açılış konuşmaları ve bakanlar panelinin ardından Geleneksel Sporların İhyası adına Azerbaycan Gençlik ve Spor Bakanı Ferid Gayıbov, Dünya Etnospor Konfederasyonu Başkanı Necmeddin Bilal Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı Genel Sekreteri Baghdad Amreyev, Birleşmiş Milletler İnsan Yerleşimleri Programı İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Türkiye Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Gambia Spor Bakanı Bakary Y. Badjie ve Nijer Spor Bakanı Adamou Sekou tarafından ortak bir bildiri imzalandı. Forumun ilk günü devam eden üç farklı oturumla sona erdi. 5. Etnospor Forumu ikinci gününde çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapacak.


Hibya Haber Ajansı

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!