Çanakkale
18 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

500 sağlık emekçisi görevden çekildi

500 sağlık emekçisi görevden çekildi
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yürütmesi, Ankara’da yaklaşık 500 sağlık emekçisinin önlem alınmadığı ve talepler karşılanmadığı için istifa, emeklilik ve ücretsiz izin başvuruları ile görevden çekildiklerini duyurdu.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yürütmesi, Ankara’da yaklaşık 500 sağlık emekçisinin önlem alınmadığı ve talepler karşılanmadığı için istifa, emeklilik ve ücretsiz izin başvuruları ile görevden çekildiklerini duyurdu.

Demet ARAN

ANKARA (Anayurt) - Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Yürütmesi, “Görevlerimizden çekiliyoruz” başlıklı bir açıklama yaparak Ankara’da yaklaşık 500 sağlık emekçisinin alınmayan önlemler ve karşılanmayan talepler nedeniyle istifa, emeklilik ve ücretsiz izin yöntemleri ile görevden çekildiğini duyurdu.

Ankara’da günlük vaka sayısının 2 bin civarında olduğunu belirten SES Ankara Şube Yürütmesi, açıklamasında Abdurrahman Yurtaslan Onkoloji Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi dışında tüm hastanelerde Kovid-19 tanısı ile yatan hastalar bulunduğu belirtildi.

GÜNDE 20 ÖLÜM

Açıklamada ayrıca Ankara’da 3700’e yakın pozitif tanılı ve şüpheli hastanın hastanelerde tedavi altında bulunduğu, bu hastaların 650’ye yakınının yoğun bakım ünitelerinde yattığı ifade edildi. Ölüm sayısının ise 20’nin üzerinde olduğunu vurgulandı.

Hastanelerde yaşanan yoğunluk nedeniyle hastaların evlerinde takip edilmesi yolunun seçilmesinin filyasyon çalışmalarında da yoğunluk yaşanmasına neden olduğu belirtilen açıklamada filyasyonda ekiplerinde çalışanların günde 16-18 saat çalıştırıldığı ifade edildi. Bu durum da nitelikli filyasyon çalışmasının yapılmasının önüne geçiyor.

SES Ankara Şube Yürütmesi’nin açıklamasında Kovid-19 pozitif hasta tedavisinde kullanılan favipravie ve hidroksiklorokin adlı ilaçların temininde güçlük yaşandığı vurgulandı ve hastaların hastane acillerinde yatış için boş yatak, evlerinde ise ilaç tedavisinin başlamasını beklediği dile getirildi.

Açıklamada vaka sayısı, ağır hasta sayısı ve ölüm oranlarındaki artışın en önemli nedenleri ulusal bazda radikal önlemlerin alınmaması, virüsten korunmayı sadece halkın tedbirlerine indirgeyen yaklaşım ve toplumda normalleşme raporu ile rehavet oluşturulması olarak sıralandı. Açıklamada Kovid-19 hastası bulunmayan sadece 2 kamu hastanesi olduğu kaydedilirken 35 özel yataklı tedavi kurumu ve bunların sahip olduğu 3 bin 200 yataktan yararlanılmadığı belirtildi.

500 SAĞLIK EMEKÇİSİ GÖREVDEN ÇEKİLDİ

Sağlık emekçilerinin çalışma şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığı ifade edilen açıklamada 1 Haziran’dan sonra Ankara’da 500 civarı sağlık emekçisinin istifa, emeklilik ve ücretsiz izin hakları ile görevlerinden çekilmeyi tercih ettiği belirtildi.

Açıklamaya göre pandemi döneminde, kronik hastalığı olan sağlık emekçilerinin çalışmaya zorlandı, hamile sağlık emekçilerinin en riskli alanlarda çalışmaya zorlandı, ikisi de sağlık emekçisi olan sağlık emekçilerine kolaylık sağlanmadı, sağlık emekçilerinin dönüşümlü çalışma genelgeleri kapsamına alınmadı, düzenli tarama testinin yapılmadı, yeterli sayıda koruyucu ekipmanın sağlanmadı, taşeron sağlık emekçilerine koruyucu ekipman verilmedi ve pandeminin meslek hastalığı ve iş kazası statüsüne alınmadı.

Gerekli önlemler alınmadığı için sağlık emekçilerinin enfekte olduğu ve yaşamını yitirdiği ifade edilen açıklamada sağlık emekçilerinin ölümüne bile tepkisiz kalınması eleştirildi ve şöyle denildi:

“Biz ‘yaşatmak için yaşamak istiyoruz’ dedik, anlaşılamadı, karşılığını alkış olarak gördük! Biz ‘tükeniyoruz’ dedik, anlaşılamadı, karşılığını 3 ay tavandan ödeme sadakası ile gördük! Bugün sağlık alanında yaşanan görevden çekilme tavrı pandemi kaygısı değil atılmayan atılamayan adımların yarattığı hayal kırıklığının sonucudur. Sağlık Bakanı'nın her fırsatta sağlık hizmetlerinin emek yoğun bir alan olduğunu unutarak ‘pandemi başarısını şehir hastanelerine ve sağlık sitemine borçluyuz’ açıklaması, emeği değersizleştiren, emeği ve sağlık ve sosyal hizmet emekçisini yok sayan, sorunlu bakış açısının yansımasıdır.

Sağlık sistemi bir bütündür ve biz sağlık emekçileri sağlık sisteminin bir parçası ve aracı değiliz. Sağlık sistemi biz sağlık emekçilerinin emeklerini ortaya koyarken yararlandıkları araçlardır. Sağlık hizmetlerinde asıl unsur sağlık ve sosyal hizmet emekçileridir. Sağlık emekçileri olmadan sağlık hizmeti sunulamaz. Ancak şehir hastaneleri olmadan da sağlık hizmeti sunulabilir ve sunulmuştur da.

Gerçek verileri açıklamak yerine hala şehir hastaneleri reklamı yapmak, neo-liberal sağlık politikalarını olmazsa olmaz görmek, toplum sağlığına pandemiden daha fazla zarar vermektedir. Sağlık Bakanı’nı buradan tekrardan uyarıyoruz. Emeği, emekçiyi yok sayan uygulamalara son verin ve sağlık sosyal hizmet emekçilerinin taleplerini ciddiye alın. Aksi halde görevden çekilmeler artarak sağlık sistemi tıkanma noktasına getirecek ve pandemi ile mücadelede zaafa neden olacaktır.”

 

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!