Çanakkale
28 Mart, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    32.39
  • EURO
    35.13
  • ALTIN
    2243.5
  • BIST
    8955.77
  • BTC
    63331.78$

45 yılda 13 bin kaset arşivledi

45 yılda 13 bin kaset arşivledi
Mardin’de 45 yıldır plak ve kasetçilik yapan Ethem Aksan’ın dükkanında Zeki Müren, Orhan Gencebay, Barış Manço gibi birçok ünlü sanatçıya ait kaseti dükkanında arşivlerken, dükkanına gelen sanatçıların ”Bunlar bizde bile yok” diye şaşırdıklarını belirtti.

MARDİN (İGFA) - Mardin'de yaşayan 4 çocuk babası Ethem Aksan(63) , 45 yıldır plak ve kasetçilik yaparak geçimini sağlıyor. Arşiv niteliği taşıyan iş yerinde Zeki Müren, Selami Şahin, Orhan Gencebay, Barış Manço, Cem Karaca, Ruhi Su, Bülent Ortaçgil, Ahmet Kaya, Fikret Kızılok ve Neşe Karaböcek'in yanı sıra birçok duayen ses sanatçısına ait plak ve kaset bulunuyor. Yaklaşık 13 bin plak ve kaset arşivlediğini belirten Aksan, 1980 ve 1990 yılları arasında özellikle kaset satışından çok iyi kazandığını ifade etti. Gelinen noktada artık her ay zarar ettiğini söyleyen Aksan, "Kiralarımı cebimden ödüyorum. Geçmişten kazandıklarımla Türkiye'ye mal olmuş ses sanatçılarımızın eserlerini muhafaza ediyor, onların anılarını yaşatıyorum. Bu nereye kadar devam edecek ben de bilmiyorum" diye konuştu.

SANATÇILAR BİLE ŞAŞIRIYOR

"Birçok ses sanatçısıyla da arkadaş olduğunu ve Mardin'e gelen sanatçıların kendisine uğradığını anlatan Aksan, "Onlarda olmayan kasetleri benden temin ediyorlar. Ancak gelinen noktada kira parasını bile çıkartamaz duruma geldim. Mardin'de ben tek kaldım desem yalan olmaz. Selami Şahin, Mustafa Keser ve Güler Işık kendilerinde olmayıp ben de bulunan kasetlerini aldılar. Üçü de sık sık arayıp halimi hatırımı sorar. Koleksiyonu muhafaza etmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

İLHAN İREM SESİYLE İYİLEŞTİRİYOR

"Dükkanında 13 bine yakın kaset ve plak olduğunu kaydeden Aksan, "Dükkan ve deponun kirasını bile geçmişte kazandığım parayla ödüyorum ve sırf Türkiye'ye mal olmuş ses sanatçılarının anılarını yaşatmak adına mesleği sürdürüyorum. Amerika'dan, Fransa'dan özel olarak Mardin'e gelip de birçok sanatçının eserlerini talep edenler var. Eski sanatçılar şimdikiler gibi parasıyla çıkan sanatçılar değil. Bunlar ses tonuyla, gırtlakla, beyinle okuyan sanatçılardı ama şimdi kalmadı. Bakın yıllardır Orhan Gencebay'ın eserleri niye unutulmuyor. İcraatı, notası var. Ne yaptığını bilen, parasıyla değil de beyniyle ve duygularıyla yapmış olduğu bestelerle hala dinleniyor. Rahmetli Zeki Müren unutuldu. İlhan İrem'i internet üzerinden araştırdım. İlhan İrem'in sesiyle birçok hastaları tedavi ediyorlar. Sırf onların geçmişini yaşatmak için duruyorum" diye konuştu.



Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!