Çanakkale
25 Nisan, 2024, Perşembe
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

2021’de küresel iklim senaryoları değişecek

2021’de küresel iklim senaryoları değişecek
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Kuzey Yarımkürede meydana gelen aşırı ısınmayla küresel iklim değişikliğine dair bütün öngörü ve senaryolarının çöktüğünü söyledi.
Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır, Kuzey Yarımkürede meydana gelen aşırı ısınmayla küresel iklim değişikliğine dair bütün öngörü ve senaryolarının çöktüğünü söyledi.

Uğur DUYAN

ANKARA (Anayurt) Türkiye'de Meteoroloji Genel Müdürlüğü hafta sonuna kadar aşırı sıcak uyarısı yaparken, önceki gün 10 ilde eylül ayının en yüksek sıcaklık değerlerinin kaydedildiğini bildirdi.  Geçtiğimiz hafta Dünya Meteoroloji Örgütü'nden yapılan açıklamada ise, bu yılın başından beri yapılan ölçümlerin 2020'de kuzey yarımkürede sıcaklık rekoru kırılabileceğine dikkat çekildi.

Meteoroloji Mühendisleri Odası Başkanı Fırat Çukurçayır da, 2040 yılı için beklenen sıcaklıların 20 yıl önceden yaşandığına ve Sibirya'daki aşrı sıcak hava dalgasına işaret ederek, küresel iklim değişikliği senaryoları tamamen çöktüğünü ve 2021 yılında küresel iklim değişikliği projeksiyonların revize edileceğini söyledi.

Kuzey Yarımkürede meydana gelen aşırı ısınma ile gezegendeki iklim değişikliği senaryolarının geçerliliğini kaybettiğini belirten Çukurçayır, "2021 yılında geleceğimizi daha net görebilmek için yeni küresel iklim değişikliği projeksiyonlarının hazırlanacağını ve 2060'lı, 2070'li yıllarda insanlığı bekleyen iklim değişikliği öngörülerinin revize edileceğini düşünüyorum" dedi.

DÜNYANIN EN SICAK BEŞ YILI

Son beş yılın dünyanın en sıcak dönemi olduğunu kaydeden Çukurçayır, "Bu ağustos geçtiğimiz ağustos ayından 1 derece daha sıcaktı, eylül ayı için de yapılan uyarıları dikkate aldığımız da bu eylül ayının da diğer eylül aylarından daha sıcak geçeceğini öngörebiliriz" dedi. Günlük ve aylık değerlendirmelerin haricinde sıcaklıklara bağlı iklim değişikliğinin gerçek anlamda yaşandığını vurgulayan Çukurçayır, "İklim değişikliğinin insan temelli faktör yüzünden yaşanıyor. Bir yandan artan dünya nüfusu ve bu nüfusun dünyaya saygılı davranmaması, diğer taraftan artan sanayileşmenin sonuçları. Bilim insanları özellikle Kuzey Yarımküredeki çok büyük bir değişim yaşandığına dikkat çekiyor. Biz dünyanın her yerinde aynı ölçekte bir değişim yaşandığını görmüyoruz" diye konuştu.

KUZEY YARIMKÜREDEKİ DEĞİŞİM İKLİM SENARYOLARINI DEĞİŞTİRECEK

Kuzey Yarımküre'nin Güney Yarımküre'ye oranla daha fazla kara parçası içerdiğine ve sanayileşmenin bu bölgede daha fazla olduğuna da dikkat çeken Çukurçayır şöyle konuştu:

"Dünya Meteoroloji Teşkilatının verilerini takip ediyoruz, bu konuda değerlendirmeler yapıyoruz. Bu verile göre, Kuzey Yarımküre'de yaşanan değişimler dikkat çekici boyutlara ulaştı. Sibirya'da rekor sıcaklılar yaşandı. 40 dereceye kadar çıkan ve hatta geçen sıcaklıklar görüldü. Kanada'daki buzullarda erimeler meydana geldi. Alplerin zirvelerindeki buzullarda ciddi oranda bir erime görüldü. Tibet Platosunda aşırı sıcaklar yaşandı. Bütün bunlar iklim değişikliğinin işareti ve küresel ölçekte hazırlanan bütün ülkelerin birbiri ile ortak değerlendirmeleri çerçevesinde şekillenen küresel iklim değişikliği projeksiyonlarının önüne geçti.

2040 için beklenen sıcaklıkların 20 önceden yaşanması ya da Türkiye'de 20-25 derecelerde bir hava sıcaklığının seyrettiği dönemde Sibirya'da 40 dereceyi aşan sıcaklıkların yaşanması bize mevcut küresel iklim projeksiyonlarının, iklim değişikliği senaryolarının geçersizliğini göstermiştir. Beş yıl önce ya da on yıl önce en kuzeydeki Sibirya'nın ekvatora daha yakın olan bölgelerden daha sıcak olacağına kimse inanmazdı. Fakat şimdi bu gerçek oldu. Bu nedenle de 2021 yılında geleceğimizi daha net görebilmek için yeni küresel iklim değişikliği projeksiyonlarının hazırlanacağını ve 2060'lı, 2070'li yıllarda insanlığı bekleyen iklim değişikliği öngörülerinin revize edileceğini düşünüyorum."

DÜNYANIN İKLİMİ OKYANUSLARA BAĞLI

Okyanusların aşırı ısınmasının küresel iklim dengesini bozduğuna değinen Çukurçayır, "Dünya ikliminin dengesi okyanuslara bağlıdır. Okyanusların aşırı ısınması gibi soğuması da iklim değişliğine neden olur. Denizlerdeki aşrı ısınmada buna benzeyen sonuçlar verebilir. Karadeniz'deki ısınma Giresun'daki sel felaketine neden oldu. O yüzden bilim insanları okyanusları ve büyük denizleri de yakın takip ediyor, buralardaki aşrı ısınmaya bir çözüm bulunması yönünde çalışıyor. Ama diğer yandan da insanların dünyaya saygı duymaması onun iklimini hızlı ve zararı yine insanlığa olacak yönde bir değişime itiyor" görüşünde bulundu.

 

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!