Çanakkale
20 Nisan, 2024, Cumartesi
  • DOLAR
    31.94
  • EURO
    34.50
  • ALTIN
    2336.1
  • BIST
    8960.89
  • BTC
    65754.82$

2 bin 750 yıllık nekropolde yer alan gömülere ait detay şaşkınlık yarattı

2 bin 750 yıllık nekropolde yer alan gömülere ait detay şaşkınlık yarattı
Van’ın Çavuştepe Kalesi’nde Urartular döneminden kalma 2 bin 750 yıllık nekropol (mezarlık) alanında yapılan arkeolojik kazılarda ilginç detaylara rastlandı.

Van’ın Çavuştepe Kalesi’nde Urartular döneminden kalma 2 bin 750 yıllık nekropol (mezarlık) alanında yapılan arkeolojik kazılarda ilginç detaylara rastlandı. Kazı Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu, “Ölülerin baş kısımlarına adeta bizim İslam toplumunda bildiğimiz şahideye benzer taşın dikilmiş olması şaşırttı” dedi.

2 bin 750 yıllık nekropolde yer alan gömülere ait detay şaşkınlık yarattı

VAN'ın Çavuştepe Kalesi'nde sürdürülen arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan, Urartular döneminden kalma, 2 bin 750 yıllık nekropol alanında, 4 ayrı gömülme tekniğinin yanı sıra yeni bir ölü gömme geleneği de ortaya çıktı.

YYÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu başkanlığında antropolog, arkeolog, sanat tarihçi ve restoratörlerden oluşan 17 kişilik ekip, Van'da Urartu Kralı 2'nci Sarduri tarafından yaptırılan, 2 bin 750 yıllık Çavuştepe Kalesi'nde ve nekropoldeki kazı çalışmalarında önemli bulgular ortaya çıkarıyor. Yapılan kazı çalışmalarında Urartular'ın ölü gömme adetleri ve yaşam tarzına ilişkin yeni bilgilerin elde edildiği alanda gömme teknikleriyle ilgili önemli bulgulara ulaşılıyor.

‘4 MEZAR TİPİ VAR’

DHA’ya konuşan Kazı Başkanı Prof. Dr. Çavuşoğlu, yaptıkları çalışmaların Urartu arkeolojisinde yeni verilerin ortaya çıkması açısından çok önemli olduğunu söyledi. Kalede yaptıkları çalışmaların daha çok yeniden ayağa kaldırma olduğunu belirten Çavuşoğlu, “Burada 4 mezar tipi vardı. Ama yenisi eklendi. Örme mezar, sanduka mezar, urne mezar ve normal gömü şekli mezarlar vardı. Bunun haricinde özellikle 2017 yılından beri ortaya çıkardığımız ölülerin baş kısımlarına adeta bizim İslam toplumunda bildiğimiz şahideye benzer taşın dikilmiş olması. En son bu yıl ortaya çıkardığımız urne mezarın hemen doğusunda özellikle dikildiğini gördük” dedi.

2-bin-750-yillik-nekropolde-yer-alan-gomulere-ait-detay-saskinlik-yaratti-776041-1.
Prof. Dr. Rafet Çavuşoğlu

“EN ERKEN ÖRNEĞİ URARTI MEZARLIĞI’NDA”

Prof. Dr. Çavuşoğlu, "Buradaki en önemli olay bunların kum taşından olması. Bulunduğumuz bölgenin hemen yakınında kum taşı ocakları var. Halen günümüzde bu kum taşı ocaklarının özellikle Van'daki mezarlıklarda da kullanıldığını biliyoruz. Mezarlıklarda şahide veya ayak taşı olarak da kullanılıyor. Ve bunun en erken örneğini burada, Urartu mezarlığında bulmak açısında da bizim açımızdan da bilim adına da sevindirici bir hadise olduğunu söylemek isterim” diye konuştu.

İslamiyet’in M.S. 600’lü yıllarda doğduğu ve yaklaşık 1400 yaşında olduğu düşünüldüğünde, günümüzden 2 bin 750 yıl önceki bir nekropolde yer alan gömülerin baş kısmına koyulan nesnelerin, İslamiyet’ten binlerce yıl önceye dayandığı anlaşılıyor.

Videolar için YouTube kanalımıza abone olmayı unutmayın!


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN

Yorum Yazın

E-posta hesabınız sitede yayımlanmayacaktır. Gerekli alanlar ile işaretlenmişdir.

Başka haber bulunmuyor!