© İlk Duy 2024

''Kişisel verileri sınav sonucu ile paylaşmayın''

Prof. Dr. Levent Eraslan, YKS Yerleştirme sonuçlarının yayınlanmasının ardından yapılan paylaşımlar ile kişisel verilerin binlerce kişi ile paylaşıldığını bildirdi.

Prof. Dr. Levent Eraslan, YKS Yerleştirme sonuçlarının yayınlanmasının ardından yapılan paylaşımlar ile kişisel verilerin binlerce kişi ile paylaşıldığını bildirdi.

Nihat ÜNAL

ANKARA - Eraslan YKS sonuçlarının yayınlanmasının ardından yapılan paylaşımlara ilişkin uyarılarda bulundu.

Öğrencilerin yerleştirme sonuçlarını ÖSYM aday işlemleri sayfasından aldıkları ekran görüntüleri ile dolaşıma soktuğunu kaydeden Eraslan, "Adaylar ve aileler aldıkları bu ekran görüntülerini sosyal medya hesapları ve WhatsApp gibi bireysel mesajlaşma uygulamaları üzerinden diğer kişiler ile paylaşıyor. YKS Yerleştirme sonuçlarının yer aldığı sayfada öğrencilerin isim, soy isim, T.C. kimlik numarası, yerleştiği üniversite ve tercih sırası gibi birçok kişisel bilgiye yer veriliyor. Bu bilgilerin yer aldığı sayfanın ekran görüntüsünü sosyal medya üzerinden paylaşan birçok kişi yalnızca T.C kimlik numarasını sansürlüyor ancak diğer bilgileri açık bir şekilde paylaşıyor. Bu durum ise kişisel veri gizliliğinin ciddi şekilde ihlal edilmesine neden oluyor" diye konuştu.

Özel hayatın gizliliğinin ihlali için gereken bütün donelerin dijital ortama aktarılmasının ciddi bir sorun teşkil ettiğini kaydeden Eraslan, bu bilgilerin kişisel hesaplardan silinse dahi internette kayıt altına alınmasının mümkün olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

"Bu bilgiler dijital korsanlar ve diğer kötü niyetli kişiler tarafından her zaman kullanıma açık hale geliyor. Bu durum ise; bireyleri her zaman bir tehdit ile karşı karşıya bırakıyor. Bu nedenle adayların ve ailelerin çocuklarının bu şekilde herhangi bir kişisel verisini paylaşması kişilik haklarının korunmasını engelliyor. Dijital ortamlarda kişisel verilerini diğer kişilerle paylaşan bireyler birçok farklı tehdide karşı savunmasız hale geliyor.

YKS Yerleştirme sonucu dijital ortamlarda paylaşılan öğrencilerin bilgileri de kötü niyetli kişiler tarafından aldatma, bireye ve başkalarına karşı suç işleme, pazarlama gibi ticari amaçlar kullanma vb. birçok farklı amaç için kötüye kullanılabilir. Bu nedenle aileler ve öğrenciler bu bilgileri kesinlikle sosyal medya veya herhangi bir mesajlaşma uygulamaları üzerinden başkalarıyla paylaşmamalıdır."

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER