© İlk Duy 2024

Fed: Merkez bankası politika araçları, Powell konuşması

16 Mart FOMC toplantısı öncesinde blackout periyoduna girmeden önceki en önemli nitelikte olan Powell konuşmasında fiyat artışları konusunda ihtiyatlı olmaya çalışan, ancak aynı zamanda jeopolitik kriz piyasaları sarsarken değişen ekonomik dengeler ve algı neticesinde nihai olarak faiz artırımlarına yönelik daha kademeli yaklaşım öne çıkıyor.

16 Mart FOMC toplantısı öncesinde blackout periyoduna girmeden önceki en önemli nitelikte olan Powell konuşmasında fiyat artışları konusunda ihtiyatlı olmaya çalışan, ancak aynı zamanda jeopolitik kriz piyasaları sarsarken değişen ekonomik dengeler ve algı neticesinde nihai olarak faiz artırımlarına yönelik daha kademeli yaklaşım öne çıkıyor. Powell, Mart faiz artışını onaylamış oldu. Ancak 50 baz puan her ne kadar tam olarak dışlanmasa da başlangıç noktasında ilk olarak 25 baz puan ile başlanacağı ve gelişmelere göre hareket edileceği anlaşılıyor. Enflasyon halen temel tartışma konusu elbette, ancak jeopolitik belirsizlik de küresel bir oyun kurucu olarak işin içine dahil oldu ve savaş bitmediğinden dolayı bu konuda ekonomik öngörüde bulunmak da zor. Enflasyonun kalıcılığı ya da Fed’in eğrinin gerisinde kalması konusu da daha çok sorgulanacağından, karar asimetrisi derinleşiyor.

 

Fed vadeli fonları fiyatlaması… Kaynak: Bloomberg, CME Fedwatch

 

Enflasyon baskısı, Ukrayna’da tüm olan biten çerçevesinde yüksek emtia ve petrol fiyatlarından ileri gelecek ve tedarik zinciri sıkıntıları uzayacak. Rusya-Ukrayna ihtilafı, enerji fiyatlarını artırmanın yanı sıra piyasa belirsizliğini de artırmakta ve bu kredi piyasasına direkt etki eden bir olgu. Reel gelirler halen pozitife dönmüş değil ve yüksek fiyatlar talebi de olumsuz etkileyecek. Fed, bu aşamada fiyat istikrarı sorunlarından dolayı faizleri düşük tutmanın kredi akışını canlı tutmayabileceğini hesap edecektir. Diğer taraftan, temelde enflasyonun pandemi ile ilgili arz ve talep dengesizliklerinden kaynaklandığı görüşü, pandeminin endemik hale geldiğine dair işaretler ve arz kısıtlamalarının hafiflemesi ile Fed yetkilileri enflasyonun bu yıl düşmesini bekliyor.

 

Vanilya faiz oranı takası, iki karşı taraf arasında nakit akışlarının (sabit veya değişken) aynı para biriminde değiş tokuş edilmesi için yapılan bir anlaşmadır. Bu anlaşma genellikle karşı taraflar tarafından sabit nakit akışlarını dalgalı veya tam tersi şekilde değiştirmek için kullanılır. Ödemeler, swap süresi boyunca karşı taraflarca önceden belirlenen sıklıkta yapılır. Kaynak: Bloomberg

 

Bilanço konusu ise son gelişmeler ile beraber, Mart ayında yol haritası ortaya konamayacak bir şekle büründü. Rusya’ya yönelik yaptırımlar aynı zamanda dolar piyasasına ve likiditeye ilişkin de soruları gündeme getirdi. Birçok şirketin de bu neticede operasyonel kararlar almaya zorlanacak olması, kredi ve yatırım iştahlarını azaltacaktır. Fed’in ilerleyen aylarda başlayacağı bilanço küçültmesinde ilk aşamanın yeniden yatırıma yönlendirme planlaması çerçevesinde yapılmasını bekleriz. 9 trilyon dolarlık bilançonun direkt satışlarla şu anda küçültülmesi bu dinamiklerle zorlaşmıştır.

 

Bankacılık sistemi var olan Rus krizini de hesaba katmak durumunda. SWIFT yasağının para hareketlerine etkisi olumsuz olursa (Rus pazarına alternatif bulmak gerekecek), eurodolar ve kredi piyasası da bundan olumsuz etkilenecektir. Bu konuda Powell, sistemdeki likidite bolluğuna dikkat çekerek, finansal piyasaların jeopolitik çalkantılara rağmen işlediğini söyledi: ”Swap hatlarımız ve diğer yabancı merkez bankalarıyla olan repo imkanımız ve Hazine piyasasındaki sabit repo imkanımız arasında likidite sağlanmasını kurumsallaştırdık. Sadece bunun orada olduğu bilgisi, tüm bu piyasa oynaklığına rağmen hala sahip olduğumuz iyi piyasa işlevini desteklemeye yardımcı olacaktır.” Küresel fon piyasalarında ise Batılı ülkeler Rusyanın bankacılık sistemine yaptırım uyguladıktan sonra, hem euro hem de yen ödemelerini üç aylık çapraz döviz bazında swapları kullanarak dolara çevirmenin maliyeti Mart 2020den bu yana en geniş seviyelere ulaştı. Libor ve Fed arasındaki FRA/OIS spreadi olarak bilinen fonlama stresinin önemli bir göstergesi olan oranlar da Mart 2020den bu yana bir aylık sözleşmeler için genişledi.

 

Fed, sonuç olarak daha yüksek kısa vadeli enflasyon görmeyi bekliyor, ancak akışkan jeopolitik gelişmeler, küresel finansal piyasalar için daha bulutlu bir görünüm anlamına geliyor. Fed, parasal sıkılaştırmanın hızını buna göre ayarlayacaktır. Fed fonlama faizi açısından terminal oran uzun dönemde %2,5 olarak öngörülmekte ve Fed’in sıkılaşmasının hızı değişse de, faizlerin önümüzdeki yıllardaki hedefi bu fonlama bandı. 16 Mart’taki kararın 25 baz puan faiz artışı şeklindeki başlangıcı şu anda uygun gibi görünse de, gelişmelere göre Fed’in ilerleme hızı daha önemli bir ayrıntı olacaktır.

 

Kaynak Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER