© İlk Duy 2024

Buzulları Kurtarmak İçin Gezegeni Soğutmak

Bilim Adamları, Buzulları Kurtarmak İçin Gezegeni Soğutmayı Öneriyor

Bilim Adamları, Buzulları Kurtarmak İçin Gezegeni Soğutmayı Öneriyor

Bilim adamları, buzullarda yaşanan erimenin önüne geçmek için oldukça münakaşacı ve bir öyle da tehlikeli bir öneride bulundu. Gezegeni soğutmanın bir seçenek olduğunu öne süren araştırmacılar, epeyce ayrıntılı testler sonucunda buzullardaki erimeyi yavaşlatabileceklerini tespit ettiler.

Grönland’ın buz örtüsü, bildiğiniz üzere 2019 yılında rekor oranda bir erime yaşadı. 1980 yılından bu yana çabuk erimeye sürekli buz örtüsünde şu başlıca kadar 12,5 milyar ton buz eridi. Varsayım edilenden fazla daha hızlı büyüyen bu erime oranları da bilim adamlarının kafalarında karanlık senaryolar oluşmasına yol açıyor.

Buz örtüsünün tamamının ama yüzyıllar sonradan eriyeceği tahmin ediliyor. Lakin buz örtüsünde yaşanan bu kayıplar, sahil bölgelerinde yaşamış adamları sel riski ile karşı karşıya getiriyor. Bilim adamları da buzulları kurtarmak için planlar yapmaya devam ediyor. Araştırmacıların bu gaye için öne sürdüğü ve oldukça tartışmalı olan bir plan ise gezegeni soğutmak. 


Yükselen sıcaklıklar buzulları yukarıdan eritirken ısınan su da buzulların alttan erimesine sebep oluyor. Yüzeydeki ısınan suların buzullardaki çatlaklardan içeri sızması da buz örtüsünü daha dengesiz bir ışık halkası getiriyor. Buz örtüsünün karşılaştığı bu tehditlerin ise gelecek yüzyılda daha da adaleli ışık halkası geleceği öne sürülüyor. Bilim adamları, içinde bulunduğumuz yüzyılda su seviyesinin 10-20 cm dek artabileceğini ileri sürüyor.    

Bilim adamları ise iklim mühendisliğinin Grönland üstünde yaratacağı etkiyi değer biçmek için birkaç araştırma yapmaya karar verdi. Araştırmacıların iklim mühendisliği olmadan tahmin ettiği birçok karanlık program metni, iklim mühendisliği ile daha umut verici bir hal aldı. Değişik testlerden elde edilen sonuçlar, iklim mühendisliğinin buzullardaki erimeyi ve su seviyelerindeki yükselişi azaltacağına muhabere ediyor. Bilim adamları, iklim mühendisliği ile epeyce ayrıntılı çalışmalarla Grönland’daki hava sıcaklığını 1.1 °C dek azaltabilirler. Bu da buzullardaki erimeyi %20-32 oranlarında azaltabilir.

Ne yazık oysa, buzullarda yaşanan erimenin ayrıntılarıyla önlemek için iklim mühendisliği tatmin edici yok. Buna ek olarak, hava sıcaklığında yapılan bu başkalaşım yüzünden Dünya’nın diğer bölgelerindeki iklim düzeni mahvolabilir. Keza gezegeni soğutmak için yapılan bu çalışmaların kesilmesi durumunda aniden ortaya çıkan ve fazla daha yıkıcı bir iklim değişikliğiyle de karşısında karşıya kalınabilir. böylece, böyle bir projeye girilmeden önce epeyce artı düşünülmesi ve akıl beyan eden şahısların yalnızca varlıklı ülkelerdeki sayılı kişiler yok, Dünya’da yaşayan tüm vatandaşların olması gerekiyor.  

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER